1. Ole täpne!

Reegel nr. 1 — osta endale köögikaal.
Reegel nr. 2 — kaalu ära KÕIK, mis sinu suhu rändab.
Reegel nr. 3 — kaalu pigem kuivaineid, kui juba töödeldud toitu.

2. Ole loominguline!

Avastasin alles hiljuti, et toiduaineid võib kaaluda ka nii, et asetan midagi kaalule (nt jahu) ning võtan sealt sobiva koguse ära. Nii läheb kaal õigete grammidega miinusesse ja saan absoluutselt kõik täpselt ära mõõdetud, mis oli muidu mõne toiduaine puhul üpris keeruline. Ka retseptide sisestamise juures tasub loominguliselt mõelda. Äkki sobib Sulle hoopis toidu portsjoniteks jaotamine ning vastavalt koostisosade sisestamine? Proovi järele!

3. Ole kriitiline!

Kui Kaaluabi süsteem pakub Sinu kalorinormiks kummaliselt vähe kaloreid, tasub see kriitilise pilguga üle vaadata ning välja arvutada oma baasainevahetus ehk BAV (http:// www.struktuur.net/kcal.php), sest alla selle ei tohiks tegelikult süüa. Pikenda vastavalt oma eesmärki. Nii võid rohkem kaloreid tarbida, saavutades samal ajal tervisliku ja stabiilse kaalulanguse.

4. Ole realistlik!

See kehtib põletatud kalorite kohta. Kui teed 8 tundi päevas kontoritööd ning paned selle Kaaluabisse kirja, võib jääda mulje, et nüüd pead lisaks sööma 1300 kalorit. Nii see siiski ju olla ei saa! Kui Sa just rasket füüsilist tööd ei tee, võiks muud tegevused peale trennitegemise jääda Kaaluabist välja. Siia veel üks nõuanne — kui oled enda füüsilises aktiivsuses juba kõik trennikorrad sisse arvestanud, ära oma trennikaloreid tagasi söö!

Kui liigud aga rohkem, kui alguses kirja panid, võid endale ka vastavalt veidi rohkem lubada.

5. Ole paindlik!

Kui Sinu kaal ei lange, oleks mõistlik erinevate kalorinormide ning treeningkoormustega eksperimenteerida. Tihti aitab juba see, kui sööd paarsada kalorit päevas rohkem või vähem. Kuna inimeste organismid on erinevad, pead Sa proovimise käigus leidma enda jaoks õige tee kilode kaotamiseks.

6. Ole kannatlik!

Kui Su kaal hoolimata toidupäeviku pidamisest ning trennitegemisest mitu nädalat ei lange, ära anna alla! Minul läheb ühe „ilusa kaalunumbri“ kinnitamiseks tavaliselt üks kuu — alles siis saan kaalunumbri jälle uuesti liikuma. Kõige parem oleks üldse kaal ära peita ning appi võtta peegel ja mõõdulint. Samuti jälgi muutusi enda enesetundes — kas tunned ennast energilisemana ning õnnelikumana? Kui see on nii, ei oma kaalunumber esialgu ju üldse mingit tähtsust! Kannatlikult oodates ja tubli olles hakkad kindlasti ükskord „õhenema“.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.