1. Vaata toidupäevik ja päeva kaloraaž kriitiliselt üle. Võibolla oled sa harjunud paljusid toite silma järgi mõõtma. Mina olen! Näiteks mõtlen alati, et üks banaan on umbes 100g ja ei vaevu seda isegi mitte kaaluma. Tegelikult on banaanid väga erinevate suurustega ning samamoodi erineb ka ühe ühiku energiahulk. Soovitan teha aeg-ajalt päevi, mil kaalud absoluutselt kõik toiduained piinliku täpsusega ära. Võid saada suure üllatuse osaliseks, sest tegelikult sööd mitusada kilokalorit päevas rohkem kui arvasid. Kui nii, siis tee oma toitumises vastavad korrektuurid. Sama kehtib ka juhul, kui oled palju kaalust alla võtnud, aga sööd sama palju kui teekonna alguses. Pea meeles, et mida väiksem sa oled, seda vähem energiat sa elutegevuseks vajad.

2. Katseta makrotoitainete vahekorra muutmisega. Inimesed on erinevad ja mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele. Näiteks mina võtan kõige paremini alla siis, kui päeva menüüst moodustavad umbes 50% süsivesikud, 30% valgud ja 20% rasvad. On aga inimesi, kelle kaalunumber hakkab kiiresti liikuma siis, kui nad tarbivad vähem süsivesikuid ja rohkem nn häid rasvu. Eksperimenteeri! Kui oled pikka aega söönud väga sarnaseid toite, vaheta näiteks hommikune puder omleti vastu välja. Jäta nädalaks või kaheks menüüst välja suhkur ja nisujahust tooted ning söö rohkem rasvast kala ja köögivilju. Tulemused võivad olla üllatavad.

3. Söö vahelduseks natuke rohkem. Miks? Kui tarbid rohkem kaloreid, kiireneb su ainevahetus, mis võib aastatepikkuse dieeditamise ja energiadefitsiidi tõttu olla aeglustunud. Ei ole vaja hakata mõtlematult toitu sisse ahmima, vaid hoopis parem on süüa paar nädalat kehakaalu säilitamise piires. Näiteks mina sõin detsembris vahelduseks veidi rohkem ja ei võtnud grammigi kaalus juurde. Nüüd kärpisin jälle natuke päevast tarbitud energiat ning kaal langeb kiiremini kui enne pühi.

4. Proovi varieerida päevast energiakogust. Näiteks kui tarbid kaalulangetamiseks muidu 1600 kilokalorit päevas, siis trennivabal päeval söö vähem, ütleme 1400 kcal, ning trennipäeval 1800 kcal. Selline sik-sakitamine on muuseas kulturistide ja fitness-sportlaste salanipp, kui nad tahavad saavutada eriti väikest rasvaprotsenti!

5. Ehmata keha uutmoodi treeninguga. Kui oled harjunud treenima oma nn mugavas tsoonis, siis on aeg muutusteks! Märksõnadeks on HIIT (High Intensity Interval Training), jõutreening ja tabata, mis annavad rasvapõletusele hoogu juurde. Proovi näiteks mujal maailmas populaarseks saanud CrossFiti trenni või LesMillsi GRIT‘i. Põhiline on see, et annaksid kehale uusi impulsse ning ei jääks oma füüsilises arengus ühele kohale tammuma.