Lp toimetus!

Ma ei pea ennast just kõige tüsedamaks tütarlapseks (170 cm — 60 kg), kuid mul on mure oma säärtega, need oleks nagu üleiia paksud. Olen otsinud harjutusi, mis aitaksid neid peenemaks muuta, kuid mul on õnnestunud leida harjutusi vaid reitele. Võib-olla saaksite teie mind mõne sobiva harjutusega aidata?

17-aastane Tiiu

Sama on küsinud paljud teisedki tüdrukud, kes kirjalikult, kes suuliselt. Kahjuks pole veel keegi sellele rahuldavat vastust saanud.

Kümneid, isegi sadu aastaid on just jämedaid sääri ilusaiks peetud. Meie esiisad valisid ju abikaasaks ikka tugevate sääremarjadega nooriku, kes jõuaks rasket põllutööd teha. Peole minnes panid tüdrukud vahel mitu paari villaseid sukki jalga, et sääred jämedamad paistaksid. Vaevalt on võimalik mõne kuu, isegi mõne aastaga olematuks muuta seda, mille kallal looduslik valik põlvkondade vältel vaeva näinud. Parem vaadake hoolega järele, kas need sääred ongi Teie jaoks liiga paksud. Võib-olla olete ise nende jaoks liiga sale? Teie kehakaalu norm peaks olema kuni 70 kg; Teie ideaalkaal — 63-67 kg. Veidi kaalus juurde võtta ei tohiks raskusi valmistada, ning need kilod ja sentimeetrid annavad ennast tunda igal pool, ainult mitte säärtel. Võimalik, et just sel teel saate oma iluveast lahti, muidugi juhul, kui Teie eesmärk pole mitte viimase piirini kõhnumine, vaid ikka igakülgselt arenenud ja harmooniline figuur.

Sääred on just sellised kehaosad, mis on füüsiliste harjutuste abil kõige vähem mõjutatavad. Ka on enamik harjutusi mõeldud lihasmassi suurendamiseks. Siiski aitab säärte kuju parandada kestev jalgsi käimine ja jooksmine (tervisejooks). Pikemaajalisel seismisel ja istumisel muutuvad sääred paksemaks. Ühes naiste atleetvõimlemisklubis, kuhu Teie küsimusele vastust otsides pöördusime, soovitati järgmist harjutust: seista näoga seina poole (võib sellele kätega toetuda) ning hästi kiires tempos järjest varvastele tõusta ja laskuda; harjutust korrata 5 minuti jooksul, võib ka 2-3 korda päevas. Selle harjutuse efektiivsus on suurem, kui varbad 3-4 cm kõrgusele alusele (puuklotsile) toetuvad. See harjutus suurendab küll säärelihaste jõudlust, kuid samas vähendab nii lihaste kui ka rasva massi.

Allikas: "Nõukogude naine" 11/1984