On ka selliseid inimesi, kes väidavad, et nad tahavad muuta oma harjumusi, kuid tegelikult ei suuda oma plaani lõpuni viia. Nad võivad otsustada, et hakkavad võimlema, loobuvad šokolaadist, jälgivad oma portsjoneid või söövad rohkem köögivilju — seejuures oma sõnu siiralt uskudes. Miski siiski takistab neid ja lõpetatakse ikkagi oma vanade harjumuste küüsis. Harjumuste muutmiseks ei piisa alati ainult tahtejõust.

See võib juhtuda seetõttu, et inimestel on sisemised vajadused, millest nad ise täielikult teadlikud ei ole. Mõni võibki alateadlikult vanadest harjumustest kinni pidada, teistele aga tegelikult meeldibki olla ülekaaluline. Kuigi nende teadlik mina teeb otsuse hakata kaalust maha võtma, olles kõigeks valmis, võib tema alateadlik mina hakata võitlema muutuste vastu, tahtes pöörduda vanade harjumuste juurde tagasi.

Kui tekib olukord, kus kuidagi ei saa lahti halvast kombest või ei suuda alustada uue ja heaga, mõelge hoolega selle harjumuse peale, mis takistab teil ennast muuta. Et saavutada teadlikult seatud eesmärki, peab kuidagi rahuldama oma alateadvuse, mis võitleb muutuste vastu. Kindlasti tuleb ka leida senistele harjumustele võrdväärne asendus.

Magusa söömine lohutuseks ja paljud muud sarnased harjumused on alguse saanud lapsepõlves, sama jätkub ka täiskasvanuks saades. Näiteks võisid mõned kõrvale hiilida kehalise kasvatuse tundidest mõnitamise vältimiseks, kuid sellega nad soodustasid lisakilode kogunemist.
Inimesel võib olla varjatud põhjusi, miks ta soovib jääda ülekaaluliseks. Naine võib olla alateadlikult mures — kui mehed hakkaksid talle rohkem tähelepanu pöörama, ei tuleks ta äkki sellega toime. Kuigi ta ütleb, et tahab kaalust alla võtta ning üritabki seda teha, saboteerib ta oma pingutusi niivõrd, et ei võtagi eriti kaalust alla. Mõnikord süüdistatakse ülekaalulisust ka teistes eluprobleemides, salenedes aga kardetakse sellest vabandusest ilma jääda.

Kui inimene on ära tundnud oma sisemised vajadused, siis on võimalik ka leida paremaid toimimisviise. Näiteks võib sportida omaette, juhul kui peljatakse arvustavaid pilke. Kui aga ei jõuta selgusele oma alateadlikes vajadustes, siis piisab vahel ka teadmisest, et käitumisel on omad põhjused.

Kui teed seda, mida alati teinud oled, siis saad seda, mida alati saanud oled.

Kui inimene ignoreerib oma pingutusi, siis võib see olla tingitud alateadvuse varjatud soovidest. Need vajadused on varem olnud rahuldatud toitumisharjumustega ega kao niisama kuhugi. Seega võib nende rahuldamiseks tagasi pöörduda oma vanade harjumuste juurde.
Parim viis aidata end avastada oma sisemisi vajadusi, on küsida endalt: mis Sind takistab? Kas võiks mõnd teist viisi oma vajaduste rahuldamiseks proovida? Seni kuni leiad endale sobiva ja kasuliku.

Näiteks kui tahad loobuda küpsiste söömisest, aga pole selleks võimeline, siis oleks hea välja selgitada, milline osa Sinust soovib jätkata küpsiste söömist ja millist vajadust see võiks rahuldada. See võib olla põhjustatud vajadusest kustutada nälga, magusaisu või stresi. Kui vajadus on teada, on märksa lihtsam leida asendusvõimalusi selle rahuldamiseks.