1. Nauding
Toit ja nauding kuuluvad kokku. Näiteks oleme harjunud, et külaliste saabudes pakume neile ka midagi süüa, sööme midagi televiisorit vaadates või kinos olles. Neid tegevusi tehes on aga lihtne liiga palju süüa ning harjumus, et peame kogu aeg omale midagi suhu pistma ei ole ka kõige parem.

2. Lohutus
Paljud kasutavad toitu ka lohutusena. Parim viis nutva imiku rahustamiseks on pakkuda talle süüa. Ka täiskasvanud kasutavad toitu oma puuduvate tunnete asendamiseks nagu näiteks armastus, hoolitsus või turvalisus.

3. Meelelahutus
Igavuse korral kipuvad paljud sööma. Kaaluprobleemist võib saada isegi hobi. Nii nagu paljud inimesed räägivad kogu aeg oma tervisest on ka neid, kes huvituvad vaid erinevatest dieetidest. Nende inimeste sõprussuhted põhinevad ühisnimetajatel, milleks on dieetkokaraamatud, kaalulangetamiskuurid jne.

4. Kaitse
Ülekaal võib toimida ka kaitsena. Näiteks naised, kes on puutunud kokku vägistamisega, võivad reageerida sellele kaalutõusuga. Nad soovivad alateadlikult muutuda inetuks ja kaotada oma atraktiivsust, et ei tekiks riski meeste tähelepanu püüdmiseks. Põhjuseks võib olla ka tagasihoidlikus, soov mitte saada liigselt tähelepanu.

5. Vabandus
Ülekaalu on võimalik kasutada vabandusena. Kui inimene ei suuda leida omale näiteks kallimat, leida uut tööd või uusi sõpru on ülekaal suurepärane vabandus — esmalt on vaja ju saledaks saada. Ülekaal on ka mugavus kui ollakse laisk, sest ülekaalulisena ei ole võimalik paljusid asju teha. Näiteks on see hea põhjendus, miks ei saa koos töökaaslastega rattamatkale minna või sõpradega ujulasse.

6. Tähelepanu kõrvale juhtimine
Üleliigsed kilod võivad olla lihtsaks viisiks juhtida tähelepanu kõrvale olulisematelt probleemidelt, millega ei jaksa tegeleda. Näiteks kooselus, kus ei olda rahul või kui töö on ebameeldiv, on lihtsam keskenduda oma kehakaalule ning dieetidele. Toit ja ülekaal on ohutu viis jätta oma tõelised probleemid lahendamata kuni inimene jaksab või saab neid lahendada. Igatahes on parem olla paks kui juua liiga palju alkoholi või muutuda vaimselt haigeks. Siiski on ülekaal ohutu vaid lühikest aega, sest pikaajaliselt mõjub see negatiivselt tervisele. Kõige targem on aga lahendada probleemid, mille eest oma liigsete kilode taha varjud.

7. Karistamine
Kilode kogunemine liigse söömise näol võib olla viis end karistada. Kui inimene leiab, et ta ei ole piisavalt hea, siis paras talle, et ta on paks.

8. Tuimestus
Liigsöömine võib aidata tuimestada rahuldamata elujanu. Igatsus põnevama elu järele võib põhjustada rahutust, mida on hea koheselt toiduga tuimestada.

Allikas: Iform.se