Treeningjärgne lihasvalu ehk DOMS

Enne lihasvalu põhjuste juurde minemist, peatuks põgusalt sellel, et mis valust üldse jutt käib. Treeningjärgset lihasvalu (DOMS — delayed onset of muscle soreness) ei olegi võib-olla alati kõige õigem otseselt valuks kutsuda. Otsene tõlge inglise keelest on veidi konarlik ning valu asemel võib seda tunnet kirjeldada ka sõnadega: tundlik, õrn, hell, valulik. See, milline sõna kõige paremini olukorda kirjeldab, sõltub olukorra tõsidusest.

Ei tohi ajada segamini vigastusega

Treeningjärgne lihasvalu tekib tavaliselt 24-72 h peale treeningkoormust ning seda ei tohiks segamini ajada tõsisemast vigastustest tuleneva valuga. Otsene vigastus lihasele, kõõlusele, luustikule jne annab enamasti tunda koheselt või mõne tunni möödudes peale treeningut ning on sageli tunduvalt tugevama valu astmega. Samuti on vigastuse valu rohkem lokaalne, teatud asendites tugevam ja mõni liigutus on vahest täiesti välistatud. Vigastuste puhul esineb sageli ka tugev paistetus ja põletik.

Põhjus pole piimhappes

Uus-Meremaal läbi viidi uuring tõestas, et piimhape treeningjärgset lihasvalu ei põhjusta. Kuigi piimhappe teke lihastes koormuse ajal on suhteliselt tavapärane nähtus ning piimhappe tekkimine suuremates kogustes põhjustab põletavat valu, siis kestab see valu enamasti vaid mõned sekundid koormuse haripunkti ajal ning järgselt. Ligemale tund aega peale koormuse lõppu on üleliigne piimhappe lihastest juba kadunud.

Mis põhjustab treeningjärgset lihasvalu?

Hetkel enimlevinud teooria järgi on lihasjärgne treeningvalu seotud lihasele mikrotraumade tekitamisega. Mikrotraumad on mikroskoopilised lihaskiudude vigastused, mis tekivad kui lihased peavad toime tulema harjumatu koormusega. Huvitaval kombel ei ole valu tase otseselt seotud mikrotraumade hulga või tõsiduse tasemega. Samuti ei näita valu tehtud treeningu kasulikkust. Valu näitab enamasti vaid seda, et koormus oli lihaste jaoks ebatavaline.

Valu pole näitaja

Sellest saab järeldada vaid ühte asja — treeningjärgne lihasvalu ei ole ainus, mille järgi treeningu efektiivsust hinnata. Kuid see, et lihased trenni järgselt ei valuta, ei tähenda ka, et neile ei peaks taastumiseks piisavalt puhkust andma. Trenn, puhkus ja õige toitumine — vaid nii saad ilusad, tugevad ja terved lihased.