Näksimise nuhtlusest priiks

Meie loo kangelanna on olnud tubli ja toitunud korrapäraselt. Ta sõi korraliku hommikusöögi, tervisliku lõunasöögi. Tööl pakkusid kolleegid kohvi kõrvale lehttaignast lihapiruka (ca 400 kcal) ja suurema sefiirikorvikese (ca 500 kcal), millele ta ei suutnud öelda “ei”. Koju minna otsustas ta jalgsi, kuid möödudes kioskist tekkis soov osta pudel karastusjooki (ca 200 kcal) ja ühe väikese šokolaaditahvlikese (ca 250 kcal). Kodus sööb ta tervisliku õhtusöögi ning seejärel otsustab minna kõndima, et ära kulutada liigsed kalorid, mis ta sai maiustamistega söögikordade vahepeal.

1 suure sefiirikoogi kõnd u 2 t 30 min

1 lehttaigna lihapiruka kõnd u. 2 tundi

1 šokolaaditahvlikese kõnd u.1 tund

1 pudeli karastusjoogi kõnd u. 45 min

Lõpuks jõuab meie kangelanna väsinuna koju, läheb duši alla, tõmbab öösärgi selga ja vaadates telerit sirutab käe automaatselt pähkli- ja rosinakaussi (ca 600 kcal). Nüüd peab taas tõmbama selga spordiriided ja minema uuesti välja kaloreid kulutama:

Rosina kõnd u 1 tund ja 15 min

Pähkli kõnd u 2,5 tundi

Selleks, et kulutada ära õhtul enne magamaminekut tarbitud näksimised, peab meie loo peategelane kõndima veel lisaks 5,5 tundi. Kokku liigse maiustamisega kogunes 1950 kcal, mille kulutamiseks pidi ta kõndima 10 tundi ning saaks magama minna alles vastu hommikut.

Naistel on keskmine energiakulutus 1700/2400 kcal ööpäevas, seega on meie kangelanna väikeste vahepaladega maiustades saanud topelt energiahulga, kuna ta on söönud ülalmainitule lisaks veel kõik normaalsed hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid.

Liikumise loogika

Uskumatuna tundub, kuidas tervelt 2000 kcal tuleb organismi nii, et sellest ei saa võib-olla arugi. Aga see ongi see “peidetud näksimise nuhtlus”. See maitseb hea ja tundub, et aju justkui vajaks vahepalaks šokolaadi ja peale joogiks pisut karastusjooki, kuid tegelikult on see varjatud kaloraaž ja kui ta tuleb sinu organismi, siis juba suures koguses.

Selleks, et meie loo tegelane saaks hommikul “puhtalt lehelt” alustada ja jälgida oma näksimisi ja varjatud kalorite tarbimist, pidi ta õhtul tervelt 10 tundi käimise peale kulutama. Kui aga jälgida seda, mida sööd ja mis ajal ning tasakaalustad oma igapäevase liikumise oma toitumisega, siis ei pea sa liigselt oma energiat käimisele kulutama.

Oluline on meeles pidada, et mitte ainult liikumisega, vaid ikka toiduvaliku ja liikumisega käsikäes talitsed kaalu