Kodus kokkamist peetakse keeruliseks, aeganõudvaks ja tüütuks kohustuseks, sest hoopis kergem on süüa väljas või haarata midagi kiiret toidupoe valmistoidu letist. Kui ühel hetkel avastad, et enesetunne ja kaalunumber pole just kõige meeldivamad, siis tuleb esimese asjana siiski toiduvalik üle vaadata. Ma luban sulle, et söögivalmistamine pole üldse nii hirmutav, kui see tundunud on!

Tead söödava toidu koostist

Kodus söögi valmistamine on parim võimalusi, et kontrollida toidus olevate rasvade, suhkrute, kalorite sisaldust. Saad hoiduda transrasvadest, sest neid sisaldavad peaaegu kõik kaubanduslikud toidud — purgisupid, pelmeenid, pihvid, küpsised, koogid jne. Sa oled see, mida sööd. Seega vali värske ja kvaliteetne tooraine, mis aitab püsida terve ja tugev ning saavutada tervisiliku kehakaalu.

Rahaline kokkuhoid

On eelarvamus, et tervislik toitumine on kallis. Loomulikult võib toidukorv kalliks minna, kui toituda iga päev väga eksootilistest ja krõbedama hinnaga toiduainetest, aga tegelikkuses pole see vajalik. Kiire võrdlus — šnitsli kilohind on 8 eurot ja sente ning sama kogus kodust hakkliha 4 eurot. Kui teha taoline võrdlus teiste lihatoodete ja näiteks salatitega, siis on vahe vähemalt kahekordne. Järgmine kord poodi minnes mõtle, kas sa tahad maksta oma toidukorvi eest topelt või eelistad kokkuhoitud raha otstarbekamalt kasutada.

Endised lemmikud tervislikumas võtmes

Kujuta ette olukorda, kus oled võtnud vastu otsuse kaalust alla võtta ja sa mõistad, et ei saa enam süüa pitsat, burgerit, kooke ega keeksi. Maailm võib siis tõesti tunduda kohutav ja ebaaus ning lööd käega, sest tahad süüa ka muud toitu peale kanafilee ja rohelise salati. Kodus söögitegemise suureks plussiks on see, et saad retseptidega katsetada ja lõpliku toidu endale sobivaks kombineerida. Näiteks pitsa tegemisel proovi lillkapsast või riisijahust põhja, pitsakastmesse pane suhkru asemel mett, vali katteks rohkem köögivilju ja ära juustuga üle pinguta ning voila! Sööd oma lemmiktoite ja võtad samal ajal kaalust alla.

Uued maitsed

Kui oled köögis veel üsna “roheline”, aga tahad ikkagi teha maitsevaid toite, siis on kõige parem alustada retseptide järgimisega. Valmista toitu oma toitumiskavas olevate retseptide järgi, otsi kokaraamatutest või Internetist meelepäraste rooga valmistamisõpetusi, et saaksid selgeks söögivalmistamise põhitõed. Proovi mugavustsoonist välja tulla ja katseta erinevaid retsepte, sest võid enda jaoks leida uusi maitseid ja toiduainete kombinatsioone, mille peale ise ei oskaks tulla.

Õpipoisist meistriks

Ära peale esimest katsetust alla, kui söök ebaõnnestus. Alusta söögitegemist positiivse suhtumise ja sooviga teha midagi tõeliselt head ning siis on ka tulemus maitsev. Halb tuju ja söögitegemine ei sobi kokku, sest siis tavaliselt asjad põhja kõrbevadki. Lisaks saad iga korraga köögis kogemust juurde ja õpitaksegi just läbi vigade.

Allikas: FitCat