Kehamassiindeks on aastaid olnud arstide lemmik mõõdupuu, selgitamaks välja seda, kas inimene on alakaalus, normaalkaalus või ülekaaluline. KMI arvutamiseks jagatakse inimese kehakaal tema pikkuse ruuduga. Normaalne vahemik on 18,5–25, kehamassiindeks üle 25 on juba ülekaalu näitaja.

Paraku võivad selle klassifikatsiooni järgi ülekaaluliste sekka sattuda ka ülitervislikud ning supervormis olevad sportlased. Samas inimesed, kes on silmnähtavalt ümarad ja vormist väljas, võivad tunda end väga rõõmsalt ja elada teadmises, et nende tervisega on kõik korras, sest mahuvad normi piiridesse. Põhjus selles, et KMI arvutamisel ei võeta arvesse rasvaprotsenti, vaid ainult kehakaalu. Musklid aga kaaluvad märksa rohkem kui rasv ja seetõttu ebatäpsused tekivadki.

Seetõttu on nüüd kasutusele võetud uus süsteem — kehakujuindeks. Kehakujuindeksi määramisel kasutatakse sarnast valemit nagu KMI arvutamisel, kuid valemisse lisatakse ka vööümbermõõt. Vööümbermõõt on teatavasti üks tähtsamaid tervisenäitajaid ja liialt suur rasvladestumine vöökohal mitmekordistab südame- ja veresoonkonnatõbedesse haigestumise riski. Naise tervis on ohus, kui tema vöökoht on üle 80cm, meestel üle 94 cm.

ABSIt saad arvutada siit: http://www.absi-calculator.com/

Teadlased on välja tulnud ka kolmanda valemiga kehakaalu ja tervise hindamiseks. Keha rasvkoe indeksi (Body adiposity index — BAI) arvutamiseks jagatakse inimese pikkus puusaümbermõõduga, et teada saada keha rasvaprotsent. Kui number on alla 23, pole sul liigse rasvaga probleeme, 23-29  näitab ülekaalu ja üle 29 rasvumist. 

Spetsialistid võtavad lühidalt kokku: kui su kõht ripub üle püksiääre, on su tervis ohus ja sa peaksid kiiremas korras midagi ette võtma, et kõhurasva kaotada. Selleks saad abi siit: Vabane punnis kõhust! Kiired nipid!