Nimi: Lilian Palu
Vanus: 35
Pikkus: 174 cm
Stardikaal: 118 kg
Praegune kaal: 70 kg
Maha võetud kilod: 48 kg

Mahavõtmisele kulunud aeg: 3 aastat
Mentor: Ilvi Pirson
Liitumine: 03.09.2014

Liliani salenemise lugu:



Liitusin Tartu Figuurisõprade grupiga 03.09.2014 ja minu mentoriks sai Ilvi Pirson. Liitudes kaalusin 84,5 kg, praegu kaalun 69 kg ja eesmärgiks olen seadnud kaaluda 68 kg.

Päriselt sai minu kaalulangetamise lugu alguse hoopis aastal 2012, kui kaalusin lausa 118 kg.Tõukeks sai hetk, kui käisin sõbranna sünnipäeval ja nägin vaeva, et hea välja näha, aga poest ei olnud midagi selga osta, sest riiete suurused said lihtsalt otsa (kandsin suurust 50).

Mäletan selgelt hetke ja enda emotsioone, kui sünnipäevalt koju tulin ­ olin ääretult kurb. Mõtlesin, et olen 30aastane ja kaalun 118 kilo ning tegelikult tahaks ikka 55aastasena ka veel elus olla, mitte diabeeti põdeda või muud haigust, mis nii suure kaalunumbriga inimesi tulevikus vaevama hakkab. Lisaks hakkas lastest kahju. Mul on kolm last ja ma ei jõudnud enam nendega koos õues mängida. See ei olnud lihtsalt normaalne! Hakkasin teadvustama, et tahaksin ikka väärikalt vananeda, mitte haigeks jääda… Olin enda jaoks valmis mõelnud, et kui ma nüüd kohe kaalulangetamisega algust ei tee ja niiöelda „otsapeale” ei saa, siis tuleb mul viimase võimalusena minna maovähendusoperatsioonile, see mõte hirmutas.

Eesmärk, mille esialgu seadsin, oli küll väike, aga täiesti reaalne ­ saada kaal 110 kg peale ja sealt edasi vaadata. Lisaks toitumise korrastamisele hakkasin kepikõndi tegema, sest see tundub sellise kaalunumbri juures ainsa mõistliku valikuna. Õppisingi alguses, et eesmärgid ei tohi olla ulmelised ja nii kilod vaikselt minema hakkasid… Kui olin saavutanud 110 kg, siis järgmiseks eesmärgiks seadsin saavutada 100 kg. Tunnistan, et minu nii suur kehakaal tuli ikkagi lihtsalt ülesöömisest. Istusin kodus ja sõin ennast lihtsalt paksuks ja kuna enne esimese lapse sündi, 2008. aastal, tegelesin jõutõstmisega ning võistlesin raskekaalus +100 kilo, siis alateadlikult andis see ka ehk ajule signaali, et nii palju kaaluda ongi täitsa lubatud ja normaalne. Ja eks „minapilt” oli ka vildakas ­ ma lihtsalt ei näinud, kui suur ma tegelikult olin.

Nüüd tean, kui raske on sellises olukorras õige teeotsani jõuda, et „sees käiks üks klõks”, millest saab kõik alguse. Kuna olen ise nii suur olnud, siis mõistan, kui raske on kaalulangetamisega algust teha ja ma ei mõista kunagi kaalumurega inimesi hukka. Olgu allavõetud kilodeks 7 kg või 17 kg, ise peab kaalulangetamiseni jõudma ja endaga läbi saama. Praegu tunnen, et elus on kõik paigas ­ pere, töö ja hobi on olemas ja ma näen hea välja! On ju millest rõõmu tunda! Mingisugust imenippi kaalulangetamiseks ei ole, peale selle, et alustada tuleb tasa ja targu ning toitumise korrastamisega. Spordiga võib kaalu hoida, aga mitte keegi ei jõua nii palju trenni teha, kui palju ta jõuaks ära süüa! See on minu jaoks läbitud projekt, mille kohta võiks öelda: „nähtud ja tehtud“. Kõige lihtsam on jätta kilod taldrikule. Julgustan kõiki ohjadest haarama, kui oled seesmiselt valmis, siis saadab Sind ka edu!

Enda jaoks hindan saavutatut üle kõige sellepärast, et hirmutavat kaalu tagasitulekut ei ole, mida üldjuhul väga kardetakse, et võtad kaalus alla ja siis võtad juurde ning kaalud veelgi rohkem, kui enne kaalulangetamist.


Nimi: Karoliina Kiik

Vanus: 35
Pikkus: 172,5 cm
Stardikaal: 94,5 kg
Praegune kaal: 76,6 kg
Maha võetud kilod: 17.9 kg

Mahavõtmisele kulunud aeg: 1 aasta
Mentor: Kaja Torm
Liitumine: 12.03.2014

Karoliina salenemise lugu:

Olen tänulik kõigile, kes minuga on selle tee kaasa käinud ja tänulik neile, kes on pidanud minu toidukaalumisi kannatama — see on päris tüütav olnud, kuna mina oma kaaluga igal pool ju ees. Olen tänulik ka neile, kes on mind innustanud komplimentidega ja kiitnud. Raske tee on peaaegu lõpule jõudnud ja ma olen selle üle ülimalt uhke ja õnnelik, sest olen tervem, ilusam ja enesekindlam, kui eales varem! Koogid on minu elus tagasi, kuigi kergemate ja väiksematena, kui enne — ei ole see saleda inimese elu midagi nii raske!

Nimi: Jana Gurtovaja
Vanus: 41
Pikkus: 156 cm
Stardikaal: 91,1 kg
Praegune kaal: 68,1 kg
Maha võetud kilod: 23 kg

Mahavõtmisele kulunud aeg: 1 aasta
Mentor: Ljudmila Kosljajeva
Liitumine: 023.2014

Jana salenemise lugu:

Nägin reklaami figuurisõpradest ja otsustasin liituda, kuna tervisega oli juba probleeme ja oli vaja välja selgitada kuidas toituda nii, et tervis paraneks ja kaal alaneks. Sellel teekonnal on mu lähedased ja sõbrad olnud väga toetavad ja positiivselt üllatunud, et puhtalt söögiga saab saavutada nii ilusa keha ja taastada hea tervise. Olen siiralt tänulik, et olen teid leidnud, armsad Figuurisõbrad!