Millest tekivad käe alla need inetud rahva suus kutsutud “tiivad”?

Teatud vanuses, seoses passiivse eluviisi ja mittesobivate toitumisharjumustega, hakkavad kehale kogunema rasvaladestused. Siin on erinevus meeste ja naiste vahel. Naistel on nn. probleemsed kohad õlavarre tagumine külg, reie välisküljed, tuharad ja vöökoht. Meestel on põhilised rasvaladestused vöökoht ja kõhuõõne sisesed rasvad, mis väljendub „õllekõhuna”

Kas füüsilist tööd (aiatööd, väikesed lapsed ja kodumajapidamine) aitab “tiivakesi” ennetada?

Igasugune füüsiline aktiivsus on teretulnud. Mida rohkem me energiat kulutame, seda rohkem põlevad ka meie keha rasvad. Siin on väga oluline roll toitumisel nii ennetustöö mõttes, kui ka „tiivakestest” vabanemiseks. Vanarahva tarkus ütleb siiski, et füüsiline töö kurnab, mitte ei treeni. Kes soovib visuaalselt ilusat käsivart, peab tegema trenni ehk vastavaid harjutusi.

Milliste harjutustega on võimalik neist vabaneda ning kas see sõltub ka vanusest?

Noorematel ei tohiks seda probleemi esineda, kuna nende ainevahetus on kiirem. Keskeas, kui ainevahetus aeglustub, on oluline korrigeerida ka oma toidusedelit, vältimaks rasva ladestusi ja kaalutõusu. Üks osa harjutustest peaks olema suunatud puhtalt käelihastele (klassikalised õlavarre biitsepsi ja triitsepsi harjutused), mis aitavad vormida käelihaseid. Paraku ainult sellest on „tiivakestest” vabanemiseks vähe. Oluline on ka kogu keha rasvaprotsenti alla viia, ehk siis pikemad kestvustreeningud (ratas, jooks, ujumine jne.) Lokaalselt, ehk siis ainult käepiirkonnas, ei ole võimalik „polstrist” vabaneda, see peab toimuma üle kogu keha tervikuna.

Kui oluline on selle probleemi puhul treenida paralleelselt ka teisi lihaseid?

Meie kehal pole ühtegi mittevajalikku lihast. Harmooniliste proportsioonidega keha saamiseks, hoidmiseks, on vaja treenida kõiki suuremaid lihasgruppe. Me võime lihtsalt väikese rõhuasetuse panna nö. käeharjutustele. Lisaks eelpool mainitud kestvustreeningud ja õige toitumiskava

Kui kergesti töödeldavad ning alluvad käelihased treeningutele on?

Käelihased on suhteliselt väikesed, võrreldes teiste skeletilihastega nagu jalad, selg, rind jne. See tõttu on neid ka lihtsam treenida, nende koormamisel ei teki sellist väsimustunnet nagu suure lihasgrupi puhul. Visuaalsed muutused on ka kiiremad tulema.

Miks on oluline ka õige toitumine?

Toitumine on kõige alus. Vastavalt eesmärgile: kaalulangetus, lihasmassi kasvatamine, saavutussport kestvusaladel, kulturism- kõik nad nõuavad täiesti erinevat lähenemist toitumise osas. Lisaks tuleb vaadata inimese vanust, ainevahetustüüpi, geneetilisi soodumusi jne.

Millisel juhul on vajalik personaaltreeneri abi?

Paljud inimesed kellel on soov alustada „ uut elu”, aga kelle jaoks see treeningute ja toitumisemaailm on võõras, saaksid parimat professionaalset nõu ja toetust. Treener teeb vastavalt sinu keha seisundile treeningkava, mis toetaks sinu valitud eesmärki. Tihti oleks mõistlik kombineerida erinevaid treeninguid (lihast arendavad, rasvapõletavad jne.) Enamus harjutustest vajavad ettenäitamist ja kontrolli, treener jälgib ka tööosa ja puhkepausi aega, mida ise teha on keeruline. Treener teab ka optimaalset harjutuste järjekorda. Juhendatud treening aitab vältida spordivigastusi, mida põhjustavad vale tehnika ja koormused. Lisaks toitumisalane nõustamine vastavalt eesmärgile. Märgatavalt suurem kasutegur, võrreldes üksi ponnistamisega.