Nipid on pärit Kirjastus Kunsti välja antud Sarah Wilsoni raamatust “Mina loobun suhkrust”, kus autor räägib oma loo sellest, miks ja kuidas ta otsustas loobuda suhkrust.

KATKEND RAAMATUST:

SÖÖ ÕIGEID RASVU!

Rasva kohta on käibel palju segast — ja enamasti vale — informatsiooni. Paljud rasvad on elutähtsad. Me vajame rasvu, et toetada immuunsüsteemi, seedimist ja ainevahetust. Rasvad toimivad antioksüdantidena ning aitavad organismil vabaneda raskemetallidest ja toksiinidest.

  • Kasutan toiduvalmistamisel selitatud võid ja kookosõli. Need on stabiilsed küllastunud rasvad, mis ei muuda kõrgel kuumusel struktuuri, ning mõlemal on ka põletiku- ja seenevastased omadused.
  • Kasutan toiduvalmistamisel võid ja oliiviõli, kuid seda ainult mõõdukatel temperatuuridel. Need õlid ei ole nii stabiilsed kui ülalmainitud.
  • Kasutan külmalt oliivi-, Kreeka pähkli ja makadaamiaõlisid. Need õlid sobivad fantastiliselt salatitesse! (NB! Ära kasuta küpsetamisel Kreeka pähkli õli, seda tuleb alati jahedal temperatuuril hoida.)
  • Hindan loomseid rasvu — söön kananahka ja rasvast peekonit, kuid mitte ülemäära palju. Usun, et oleme loodud sööma rasvast toitu. Ning lisaks — kui tarbid seesugust rasva, taipad, et see täidab kiiresti kõhtu ja sa ei tunnegi vajadust suurte koguste järele.
  • Söön rasvaseid piimatooteid. Jällegi — täisrasvaste toiduainete argument. Kui tootest eemaldatakse rasv, eemaldatakse ka palju ensüüme, mis aitavad laktoosi lõhustada. Avastasin, et kui hakkasin jooma rasvast piima, kadusid ka probleemid piimatoodete seedimisega.
  • Kasutan alati orgaanilist võid töödeldud määrete asemel.
  • Väldin kõiki polüküllastumata rasvu nagu rapsi-, safloori-, päevalille-, soja- ja maisiõlid, kuna need on väga ebastabiilsed. Hoian eemale transrasvadest(mida sisaldavad frititud toidud jms).

PROOVI JÄRGMISI RASVA/VALGUHÕRGUTISI

  • Kui sind tabab pärastlõunane näljahoog, proovi grillitud halloumi juustu. Kui sul on töö juures võileivagrill, viska selle vahele paar juustuviilu ja mõne minutiga on sinu taldrikul tõeline maiuspala.
  • Pärast õhtusööki grilli või rösti pannil Kreeka pähkleid. Seejärel puista need maitsestamata jogurtile. Mina lisan veel natuke kaneeli või vanillipulbrit.
  • Restoranis telli magustoidu asemel kalmaariroog. Või juustuvalik ilma viinamarjade ja pirnilõikudeta.
  • Paks kiht makadaamia- või mandlimääret riisigaletil, kui tunnen end pärast lõunasööki ikka näljasena.

KASUTA JÄRGMISI TOIDUAINEID TOIDUVALMISTAMISEL

  • Röstitud kõrvitsaseemned (rösti pannil, kuni need praksuma hakkavad — umbes üks minut) või aktiveeritud kõrvitsaseemned. Sega neid salatitesse, puista pudrule või jogurtile.
  • Avokaadot. Armastan seda röstsaia ja juustuga.
  • Erinevaid õlisid. Kallan Kreeka pähkli õli (hea kuivade silmade puhul) jogurtile ja piserdan lahke käega vormiroogadele. Linaseemneõli (põletikuvastase toimega) sobib hästi salatitele.
  • Mune ja veel kord mune. Löö kaks muna kõrvitsapanniroale, see annab mõnusa juustuse tekstuuri.
  • Peekonit. Hakin kaks lõiku ning lisan kosutavale läätse-köögiviljasupile. Kasutan seda, et toitu veelgi külluslikumaks muuta.
  • Kitsejuustu. Puistan Kreeka stiilis salatile kamaka juustu ja lisan sortsu oliiviõli.