1. Võta aega läbimõeldud otsuse tegemiseks ja enda eest hoolitsemiseks

“See, kuidas me hoolitseme oma vaimse tervise ja keha eest ning kui läbimõeldud on esteetiline operatsioon, mõjutab nii operatsiooni tulemust kui selle pikaaegset säilimist,” räägib kliiniku juhataja Brit-Carmen Norlan. Oluline on, et kooskõlas oleks nii patsiendi vaimne kui füüsiline hoolitsus ning täpne arusaam, kas ja milliseid muudatusi võib operatsioon elustiilis kaasa tuua.

Võtame näiteks bariaatrilised (kehakaalu korrigeerivad) operatsioonid. Bariaatriline kirurgia annab hea võimaluse rasvunud patsientidele kaotada oma liigne kehakaal ning toimida ka n-ö distsiplineerijana, kuid samas nõuab patsientidelt aktiivset osalust — toidukoguste piiramist, tasakaalustatud toitumist, regulaarset füüsilist aktiivust ning tihtipeale ka oma mõttemustritega töö tegemist. Ilma kõige selleta operatsioon soovitud tulemusi ei anna. Maooperatsiooni tuleks hoopis suhtuda kui starti, mis aitab elustiilis uue lehekülje keerata.

Teise näitena võib tuua rinnaoperatsioonid. Rinnaoperatsioonide puhul on ilusa rinnakuju saavutamiseks võrdväärselt oluline lisaks hästi läbiviidud operatsioonile ka täpsete järeljuhiste järgimine, rindade õige toestamine ja nende asend rinnahoidjas. Kandes valet rinnahoidjat võib teha endale hoopis karuteene ning operatsiooniga saavutatud kena tulemus aja jooksul muutuda.

2. Tulemus sõltub algmaterjalist

Esteetiline kirurgia lubab muuta kehaproportsioone ja vähendada kehakaalu, taastada õnnetuse või sünnituse tagajärjel tekkinud kehadeformatsioonid, ennetada vananemisilminguid jpm, kuid see ei tähenda, et tegemist oleks imega. Kui kliinikusse tullakse väga kõrgete ootustega ning eesmärgiga saavutada mõne kataloogist tuntud iluideaali või modelli välimus, peavad patsiendid pettuma. Ka esteetilisel kirurgial on oma piirid ning kõik sõltub patsiendi enda algmaterjalist. Seepärast on olulised väga põhjalikud konsultatsioonid erinevate näidiste, 3D simulatsioonide ja selgitustega.

3. Vananemine jätkub ka pärast operatsiooni

Naised peaksid arvestama, et keha loomulikud vananemisprotsessid jätkuvad ka pärast operatsiooni, tuues aja jooksul kaasa muutused välimuses. Arvatakse, et 25- või 30-aastaselt tehtud rinnaoperatsiooni tulemus püsib muutumatuna surmani ning ka 80-aastaselt on rinnad täpselt sama pringid ja ilusad kui operatsioonilaualt maha astudes. Tegelikult toimub vananemine edasi ja muutused on paratamatud, olles tihti põhjustatud ka harjumuste ja elustiili poolt.

Kuidas siis ikkagi olla tulemusega rahul ja pärast operatsiooni mitte vanale teele tagasi pöörduda? Peamiseks lahenduseks on erinevate spetsialistide kaasatus ning kliinikupoolne kompleksne lähenemine nii psühholoogilisel, füsioloogilisel kui füüsilisel tasandil. Christinas Clinic avab peagi Eestis ainulaadse individuaalse meditsiini keskuse, mille kohta saab lugeda SIIT.