Kõhnu kõndides

Kõndides reipas tempos kuus kilomeetrit tunnis, kulutad sama palju energiat kui aeglaselt joostes. Sinu tervislikuma eluviisi alguseks sobivad hästi kohalikud käimisüritused, kuid kiire kaalukaotus nõuab pikemat jalutuskäiku iga päev.

Võitle rasva vastu, kõndides end saledaks. Selleks tuleb sul igapäevaselt vähemalt poolteist tundi jalutada. Kui sa oled seni kõndinud pool tundi päevas, siis pooletunnine lisapingutus võib kaaluga imesid teha.

Neljanädalane kõndimisplaan

Esimesel kahel nädalal ei maksa üleliia pingutada. Kõnni mõõdukas tempos, läbides 20 minutiga poolteist kilomeetrit. Tee enne iga treeningut sooja: longi viis kuni kümme minutit, seejärel tee venitusharjutusi. Peale trenni lõdvesta lihaseid samal viisil.

Kolmandal ja neljandal nädalal tõsta tempot, läbides 20 minutiga pikema distantsi. Õige tempo puhul peaksid pingutusest hoolimata suutma kaaslasega vestelda.

Nõuandeid kõndimiseks

1. Kuna kõndimine on lihtne ega maksa midagi, siis on see suurepärane moodus salenemiseks. Igapäevane kõnd muutub treeninguks, kui sa pikendad oma sammu, kiirendad tempot ning teed kõike seda regulaarselt.

2. Hoia kõndides rühti — lõdvesta oma õlalihaseid, hoides õlgu veidi längus samal ajal rinnakorvi tõstes. Kõndimisel vaata enda ette, mitte maha.

3. Kõnni uhkelt ning väldi küüru.

4. Lõdvesta oma käsi. Ära kõiguta käsi kõndides edasi-tagasi.

5. Astu nii, et esmalt toetada maha oma kanna ning seejärel nihutad raskuse päkale.

6. Hoia oma puusad, põlved ja jalad kohakuti, nii et jalad oleksid suunaga otse. Ära muretse, kui see esmapilgul veidi piinlik tundub.

7. Hoia keha sirgus või veidi ettepoole kaldu.

8. Hinga sügavalt.

9. Kõnni kiiremini kui lonkides. Sa peaksid kergest hingeldamisest hoolimata olema suuteline lühilausetes vestlema. Kiirenda tempot, kui tunned endas piisavalt jaksu; langeta, kui tunned väsimust.

10. Jalanõude valik on määrav. Kui sa plaanid tõsisemalt kõndima hakata, siis tasub soetada sobivad jalanõud. Sobivad  jalanõud pakuvad varvastele piisavalt ruumi, kaitsevad kanda põrutuste eest, on mugavad ning kerged.

11. Kõndides vähemalt pool tundi kiirusega 6 kilomeetrit tunnis, kaotad tasasel maal kõndides umbes 168 kalorit. Kui aga rühid ülesmäge või vastutuult, võid kaotada kuni 50 protsenti rohkem kaloreid.

Allikas: www.thesun.co.uk