Seega polegi alati vaja jõusaalis tugevalt pingutada või lõputuna tunduvaid kilomeetreid joosta — piisab igapäevasest jalutuskäigust, sest istuv eluviis iseenesest on tervisele kahjulik. Isegi kolm korda nädalas treenides veedetakse suurem osa päevast arvuti taga istudes, rooli keerates või diivanil televiisorit vaadates.

Seepärast kolmest tunnist nädalas ei piisa, sest see moodustab meie iganädalasest ärkveloleku ajast vähem kui 3%, kahvatudes televiisori ees veedetud aja kõrval. Uuringud on näidanud, et veetes televiisori ees päevas rohkem kui 4 tundi, suurendad südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski kuni 80 protsenti.

Lisaks leidub vähe ka neid, kes tööl aktiivselt liiguvad, mistõttu tuleks liikumise osa meie tegemistes parandama hakata, näiteks püstises asendis töötamise või jalutuskäiguga värskes õhus. Alljärgnevalt üksteist soovitust:

1. Võimalusel tööta püsti seistes, sest istudes põletad 5 kalorit tunnis, seistes aga koguni 15 kalorit tunnis.

2. Vali alati trepid lifti või liikuva trepi asemel. Päevane sammude arv sellest üksnes kasvab, aidates sul tervislikku kehakaalu hoida.

3. Pargi alati parkla kõige kaugemasse otsa.

4. Varu mugavad jalanõud, millega on hea kõndida. Ühte paari hoia töö juures, teist kodus — nii on soovi korral alati võimalus jalutama minna.

5. Telefoniga rääkimiseks tõuse alati püsti ning kõnni ringi.

6. Lõunata kontorist väljas, soovitatavalt kohas, mis asub veidi eemal, siis saad kaks jalutuskäiku — ühe sinna ning teise tagasi.

7. Siruta jalgu! Kui pead kaua istuma, ära unusta jalgade sirutamist. Istudes tee kergeid harjutusi, mis liialt keha ei koorma.

8. Tule ühistranspordist maha peatus või kaks varem, et teekonna viimane osa jalgsi läbida.

9. Mine tööle jalgrattaga või jala.

10. Kes on öelnud, et koosolekuid peab istudes pidama. Kui osalejaid pole palju, siis minge välja jalutama. Lisaks tervislikule aspektile kipuvad värskes õhus tulema ka paremad mõtted.

11. Kasuta sammulugejat ning proovi iga päev kõndida vähemalt 10 000 sammu.

LOE KA: Kõnni end saledaks!


Allikas: expressen.se