Põhjanaabrite treeningsaalides on populaarseks saanud tuharalihaste rullimine fastsiapallil.

Tuharapiirkonda koguneb pingeid, kuna peaaegu kõik istuvad sellel liiga suure osa päevast. Tuharalihaste ja tagareite pinged kiirgavad sageli valuna alaseljas. Pelgast venitamisest ei ole sel puhul alati abi.

Soome treeneri ja koolitaja Jukka Harju sõnul on eriti selja ülaosa peaaegu võimatu venitada ja massaažita lahti saada ja see on sageli pinges ka aktiivsetel treeneritel.

Seetõttu kasutatakse jõusaalides üha enam vahendeid, millel saab oma keha raskeid kohti vedrutada. Treenijate üheks lemmikuks on kujunenud treeningrull, millel kiigutatakse eelkõige jalgu ja tuharaid, ent uusimaks abivahendiks on mandariinisuurune fastsiapall, millel tuharate rullimine on uskumatult valus.

Rullimise tõhususe aluseks on uus informatsioon inimese keha kohta: alles hiljuti avastati, et lihaseid ümbritsevad lihase sidekirmed ehk fastsiad ühendavad keha eri osasid ja mõjutavad märkimisväärselt lihaste sooritusvõimet. Ühe arvamuse kohaselt sõltub isegi 30% lihasjõust fastsiatest ehk et kui fastsiad on kinni, siis väsib keha kiiremini isegi istumisest ja kõndimisest.

Treeneri kinnitusel võib tuharate avamine leevendada ja ennetada seljavalusid, ent märkimisväärselt parandada ka jooksu- ja kükitulemusi.

Fastsiapalli saad vaadata siit.

Allikas: www.menaiset.fi