Kuid kahjuks ütlevad meedikud, et toiduga saadud rasvakogus on selgelt liiga suur — teeme ju istuvat tööd, talvel liigume vähem ja ka köögivilja sööme tunduvalt vähem kui suvekuudel. Seepärast ladestuvad söödud rasvad üha paksema kihina meie veresoonte seintele.

Traditsioonilise eesti köögi toiduvalmistamise ja eluviisi tavad ei anna juba palju aastaid rahu meie meedikutele. Uuringufirma TNS Emor viis läbi Eesti elanike toitumisharjumuste uuringud, mis näitasid, et suur osa elanikest ei kanna hoolt oma tervise eest: tarbitakse liiga palju loomseid rasvu, süüakse väga vähe köögivilju, liigutakse ebapiisavalt. Taolise käitumise tulemuseks on see, et igal aastal on südame- ja vereringehaigused kõigist surmajuhtumitest rohkem kui poolte põhjuseks.

Hooletu suhtumine sellesse, mida sööme ja kui palju liigume, on meedikute väitel peamiseks põhjuseks, miks väga kiiresti suureneb ülekaaluliste inimeste arv.

Loomsed rasvad sisaldavad rohkesti kolesterooli
Nagu näitab Eesti elanike seas läbi viidud uuring, on üheks suurimaks toitumisprobleemiks toiduga saadud liiga suur kogus loomseid rasvu ja lubamatult vähese koguse köögivilja tarbimine. Loomsed rasvad ähvardavad inimese organismi mitte ainult ülekaalulisusega. Neis rasvades peitub tunduvalt suurem oht, mis on nähtamatu ja paljude aastate jooksul tunnetamatu — neis sisalduvad küllastunud rasvad ja veresooni ahendav kolesterool. Koos toiduga saadud liigne kolesterool ladestub inimese organismis veresoonte seintele ja omab tohutut mõju organismi vereringele.

Spetsialistid on märganud, et ligikaudu 80 % südame- ja vereringehaiguste põhjuseks on passiivne eluviis ning tasakaalustamata toitumine. Selle tulemusel suureneb kehakaal ning kolesterooli kontsentratsioon veres, suureneb risk haigestuda onkoloogilistesse, südame- ja vereringesüsteemi haigustesse.

Toitumise tasakaalu viimine ning tervislike toiduainete valimine, näiteks, või asendamine margariiniga, võib omada suurt mõju tervisele ja vähendada igapäevaelus ette tulevaid raskusi.
Lisaks sellele ei tohiks talvel piirata liikumist ega veeta pikki tunde televiisori ees ainult sel põhjusel, et väljas on ebameeldivalt külm ilm. Ebapiisav füüsiline koormus võib olla organismile mitte väiksemaks vaenlaseks kui rasvane toit.

Loomsed rasvad tuleb asendada taimsetega
Vere kolesteroolisisaldust suurendavad kõige rohkem taimse päritoluga rasvad, mida saame süües rasvast liha, võid ning muid rasvarikkaid piimatooteid, rasvas küpsetatud küpsetisi ja kanamune. Meedikud väidavad, et asendades igapäevases toiduratsioonis loomsed rasvad taimsetega ning süües rohkem toitu, mille koostises on taimseid steroole, saame kaitsta oma organismi veresoonkonna haigustesse haigestumise riski eest.
Taimsed steroolid — need on taimsetes toiduainetes sisalduvad ained, mis aitavad tõhusalt eemaldada organismist kolesterooli, tuleb vaid tarbida rohkem taimseid steroole sisaldavaid toiduaineid.

Või asendamine taimseid steroole sisaldava margariiniga on üheks tõhusaks viisiks saada regulaarselt piisavas koguses taimseid steroole.

Taimedes sisalduvad steroolid võitlevad kolesterooli vastu
100 g margariini „Flora pro.activ“ sisaldab koguni 7,5 g taimseid steroole. Koos toiduga inimese organismi sattunud taimsed steroolid seovad kolesterooli soolestikus, mis pidurdab kolesterooli sattumist verre ning arterite ja veresoonte seintele sadestumist.

Spetsialistide poolt soovitatav taimsete steroolide hulk päevas on 1,5-2,4 g.
Toitumisspetsialistide väidavad, et kui igapäevases menüüs asendada või taimseid steroole sisaldava margariiniga, siis piisab, kui süüa päeva jooksul 3-4 kääru selle margariiniga määritud leiba (30 g). Kui organism saab iga päev vajaliku koguse taimseid steroole, aitab see tõhusalt võidelda kolesterooliga.

30 grammist margariinist „Flora pro.activ“ omastab organism päevas ligikaudu 2,25 g taimseid steroole. See taimsetes toiduainetes looduslikult sisalduv aine väljutab kolesterooli inimese soolestikust, millega takistab kolesterooli sattumist vereringesüsteemi.
Meedikute väitel on samuti äärmiselt tähtis toiduratsiooni õigesse tasakaalu viimine — see aitab ennetada haigusi. Mitte vähem tähtsad on sport ja liikumine, mis on eriti aktuaalne talvel, mil sööme rasvasemat toitu ning liigume vähem.

Margariinist „Flora pro.activ“
Vere kolesteroolisisaldust saab efektiivselt vähendada süües iga päev 3-4 kääru leiba, millele on määritud margariini „Flora pro.activ“.

„Flora pro.activ“ koostises on taimseid steroole, mille mõju kolesteroolisisalduse alandamisele on tõendatud kliiniliste uuringutega. Kui süüa 2-3 nädala jooksul iga päev 1,5-2,4g taimseid steroole (30 g margariini „Flora pro.activ“), võib vere kolesteroolisisaldus väheneda kuni 7-10 %. Lisaks sellele on äärmiselt tähtis järgida tervislikku eluviisi ja tervisliku toitumise põhimõtteid, süüa piisavas koguses puu- ja köögivilja.

Vere kõrge kolesteroolisisaldus suurendab riski haigestuda südame isheemiatõppe. Südame isheemiatõve võivad tekitada ka paljud muud tegurid, seepärast ei ole üldise riski vähendamiseks piisav, kui kõrvaldate vaid ühe riskiteguri.

Jaga
Kommentaarid