Paraku on kõht esimene koht, kuhu keha üleliigse rasva kogub, ning viimane koht, kust see treeningu ja/või dieedi järel kaob. Teatud piirini kohaneb nahk elustiili ja toitumise korrigeerimisega kaasneva kaalukaotusega ning omandab oma algse välimuse. Kuid näiteks rasedusest või geneetiliselt lõtvadest kudedest tingitud liigse väljavenimise tõttu ei pruugi kõhunaha vorm taastuda ja loomuliku figuuri saavutamine pole isiklikest pingutustest hoolimata enam võimalik. Sale keskkoht on aga välimuse seisukohalt oluline tegur ning pingul kõhu- ja taljeosal on tähtis roll nii meeste kui naiste minapildi kujundamisel ja üldise heaolu tagamisel.

Kõhuplastika (ingl k abdominoplasty) on protseduur, mille käigus eemaldatakse kõhupiirkonnast suurem rasvakiht ning lõtvunud nahk. Peale selle on võimalik pinguldada kõhulihaseid, parandades oluliselt ettevõlvunud kõhu välimust.

Iga inimese keha olukord on ainulaadne, seega saab kõhuplastikat teha erinevas mahus ning ühildada seda ka külgedel teostatava rasvaimuga.

Naistel esineb kõhuga rahulolematust lisaks kaalukaotuse järgsele perioodile ka pärast mitmeid sünnitusi. Tugev ja pikaajaline kõhunaha venimine põhjustab lihaskonna lõtvumist ning isegi intensiivselt treenides võib tekkida kõhu pikilihaste üksteisest eemaldumine (diastaas). Nahk koos alusnahakihtidega on tihti nii tugevalt veninud, et pärast sünnitust või kaalukaotust jääb püsima lõtvunud ja tugevate voltidega kõht.

Kõhulihaste peal asuva nahaaluse koe muutuste mõjutamine näiteks treeningu või massaažiga on võimalik ainult mingil määral, sest paljudel juhtudel on tegemist tähtsate tugistruktuuride rebenditega ja nn rasedustriipude tekkimisega. Pingul talje võib päevakorda tulla ka pärast positiivset elumuutust, kui on saavutatud kaalulangus ja treenitakse korrapäraselt. Kõhuplastika pakub head võimalust ebaesteetilisena tunduva kõhupiirkonna optimeerimiseks.

Oodatavad tulemused

Parimad võimalused esteetilise tulemuse saavutamiseks on heas kehalises vormis saledal inimesel, kelle kõhupiirkonna rasvkude või lõtvunud nahk enam treeningule ega dieedile ei reageeri.

Kaalulanguse puhul tuleks operatsiooniga oodata soovitud kaalu saavutamiseni. Ka lapsi sünnitada soovivad naised peaksid operatsiooniga ootama, sest just operatsiooni käigus pinguldatavad kõhu pikilihased võivad raseduse käigus uuesti üksteisest eemalduda. Eelnevatest operatsioonidest pärinevad armid võivad teatud määral kõhuplastika läbimise raskemaks muuta.

Operatsioon jätab bikiinipiirkonda suhteliselt pika armi, mis aja jooksul siiski pehmemaks ja märkamatumaks muutub. Lisaks saab uue asukoha naba, samuti muudetakse veidi selle kuju ja tekib väike ringikujuline arm.

Klassikalise kõhuplastika kõrval on võimalik teha ka osalist kõhuplastikat (mini-kõhuplastika), mille puhul tehakse väiksem sisselõige ega muudeta naba asukohta. See on eriti sobilik kõhu alaosa probleemide korral. Võib ka olla, et lisaks osalisele või täielikule kõhuplastikale tuleb teha ka rasvaimu puusapiirkonnas. Neid aspekte ja võimalusi kaalutakse operatsiooni individuaalse planeerimise käigus.

Uuringud kinnitavad, et kõhuplastika operatsiooniga võivad kaasneda ka suured positiivsed muutused psühholoogilisel tasandil: kasvanud enesehinnang ja rahulolu oma keha ning minapildiga, vähenenud depressiivsus ja ärevus ning isegi perfektsionismi langus.

Operatsiooniks valmistumine ja paranemine

Operatsioon eeldab patsiendilt võimalikult head tervislikku seisundit ning mitmete reeglite järgimist.
• Nikotiini- ja alkoholitarbimist tuleb piirata miinimumini või sellest loobuda. Suitsetamine takistab lisaks üldisele vereringele ka operatsioonipiirkonna mikrovereringet. Sel põhjusel on soovitatav suitsetamist kaks nädalat enne ja kaks nädalat pärast operatsiooni vältida.
• Hormoone sisaldavate preparaatide (pillid, hormoonasenduspreparaadid) võtmine on vaja ajutiselt katkestada.
• Mingil juhul ei tohi tarvitada aspiriini või muid sarnaseid preparaate vähemalt 14 päeva enne operatsiooni.
• Soovitatav on planeerida operatsioonijärgseks ajaks umbes 7–10 vaba päeva, sest olete pärast lõikust kehaliselt piiratud.

Lähemalt saab kõhuplastika kohta lugeda Tallinnas ilukirurgi konsultatsioone pakkuva The Health Clinicu kodulehelt.

The Health Clinic on tervishoiuteenuste vahendaja. Adams Kirurgia Grupp OÜ, tegevusluba L02688. KT Kliinik OÜ, tegevusluba L02008.

Jaga
Kommentaarid