Mõeldes kõikvõimalike erinevate dieetide peale näib, et kehakaalu langetamiseks on võimalusi lõputult. Vahemere dieet, Atkinsi dieet, Lõunaranna dieet — need on vaid mõned viimastel aastatel populaarsust kogunud kaalulangetamise strateegiad.

Vaatamata erinevustele jõuavad kõik dieedid välja ühe peamise põhimõtteni. „Sellest ei saa üle ega ümber: tahate kaalust maha võtta, tuleb vähem süüa,“ kõneles USA Harvardi meditsiinikooli doktor George Blackburn. „Kõik kaalulangetamise programmid piiravad ühel või teisel moel kalorite hulka.“
Kalorid — energia põhiühikud — on alati kaalulangetamise keskmes. Kaal kasvab, kui me sööme rohkem kui kulutame, ning kahaneb, kui me kulutame rohkem kui tarbime. Kui palju keegi kaalus juurde või kaalust alla võtab, on paljuski seotud ka iga inimese ainevahetusega — protsessiga, mille käigus keha rakud muudavad toidust saadud kalorid erinevateks keha funktsioonideks (nagu hingamine) kuluvaks energiaks.

Inimesed, kes ainevahetuse aeglustudes söövad jätkuvalt sama palju kaloreid kui varem, võtavad kaalus juurde, kuna keha ei kasuta kaloritest saadud energiat varasemaga võrreldes enam sama kiiresti ära. Paljudel kipub aastate lisandudes vähenema ka kehaline aktiivsus, mistõttu on kehakaalu tõus veelgi tõenäolisem.

Dieedipidamisega piiravad inimesed sissesöödavate kalorite hulka ning võivad seega kaalutõusu vältida. Paljud dieedid keskenduvad ühele kindlale toidugrupile, mis jäetakse menüüst täielikult välja. Näiteks Atkinsi dieet piirab rangelt süsivesikute tarbimist. Teised dieedid keskenduvad rasvade piiramisele. Rasv sisaldab umbes kaks korda rohkem kaloreid kui sama suur kogus süsivesikuid või valke. Kuid tõenäoliselt peaksid inimesed kaalulangetamise nimel kaaluma nii rasvade kui ka süsivesikute tarbimise piiramist.

„Saata teadlased või üldsus kohtu ette otsustamaks, mis mõjutab ülekaalulisust rohkem, kas rasv või süsivesikud, on sama hea kui vaielda, kumb on hullem — tornaado või orkaan,“ arvasid Kelly Brownell ja Katherine Battle Horgen USA Yale’i ülikooli toitumis- ja kaaluhäirete keskusest. „Ülekaalulisuse probleemi võti peitub asjaolus, et inimesed tarbivad liiga palju kaloreid.“