Siit sulle viis nõuannet kaalu üle kontrolli saavutamiseks:

1. Jõutreening

Sageli unustatakse, kuidas lihased aitavad kalorite põletamisele kaasa. Mida suuremad on sinu musklid, seda kiirem on ainevahetus puhkerežiimil, sest lihased kulutavad rasvast rohkem energiat (ehk kaloreid) lihtsalt selleks, et olla. Keha ei kaota kaalu langetades üksnes rasva, vaid ka lihaseid.

Taasta kaotatud lihased jõutreeningu programmi abil, tõstes raskusi kaks-kolm korda nädalas. Kui sa tegeled juba jõutrenniga, siis suurenda raskusi või korduste arvu. Teine võimalus on puhkepauside lühendamine treeningul. Nii sunnid oma lihaseid rohkem töötama.

Kindlasti tasub meeles pidada, et lihased kaaluvad rasvast rohkem, mistõttu kaal ei pruugi alguses üldsegi langeda. Samas kaotad sa sentimeetrites ja mõne nädala möödudes kajastuvad muutused ka kaalul.

2. Liigu rohkem

Kaloreid aitab põletada ka see, kui sa eelistad treppi liftile või pargid oma auto kontorist kaugemale. Seega higista majapidamistööde käigus korralikult. Mõnusaks vahelduseks on valju muusika saatel puhastuslapiga eluruumides tantsimine. Samuti soovitame teleri asemel pärast õhtusööki hoopis jalutama minna.

Tööpostil tuleks võimalikult palju liikuda, eriti kui tegu on istuva tööga. Kõnni samal ajal, kui sa räägid telefoniga. Veel parem on kolleegile helistamise asemel ta personaalselt kontoris üles otsida. Ükskõik kuidas, aga liigu!

3. Söö

Kuldreegel nõuab, et kõik söögikorrad ja vahepalad tuleb ajastada nii, et sa poleks kunagi näljane. Pannes paika graafiku ning järgides seda hoolikalt, vähendad kalorihulka.

Soovituslik on süüa natuke enne ja natuke pärast treeningut. Tühja kõhuga treenimine võib sind hiljem hoopis näljasemaks muuta, sest veresuhkru tase langeb liiga madalale. Selle asemel söö pool tundi enne treeningut kerge suupiste.

Kui võimalik, siis söö järgmine eine 30 minutit pärast higistamist. Liiga kaua ootamine võib samuti põhjustada hilisemat ülesöömist.

4. Hoidu peidetud kaloritest

Pea meeles, et puuviljamahlad ja piim võivad sulle küll head teha, kuid neis leidub ka palju kaloreid. Neid tuleks juua mõõdukalt.

Kui sul on lapsi, siis ära söö nende toidujääke, sest need kipuvad kergesti ununema, kui läheb kalorite üles märkimiseks.

Kalorite puhul tasub silmas pidada veel ühte fakti: mida vähem sa kaalud, seda vähem kulub su kehal kaloreid n-ö „käigus püsimiseks“.

5. Naudi vaheldust

Samade toitude söömine või treeningharjutuste tegemine võib muutuda sulle ja su kehale igavaks. Keha ei pruugi sama efektiivselt rutiinile reageerida. Igav toit võib päädida aga ülesöömisega.

Seega, tee nimekiri harjutustest, mis sulle naudingut pakuvad, ning roteeri neid iga nädala või kahe tagant. Eksperimenteeri uute maitsetaimede ning vürtsidega, et lisada toidu maitsele uusi nüansse kalorihulka suurendamata.

Lühidalt – muuda oma keha jaoks kaalulangetamine tõeliseks naudinguks!