Kuid kas selle pärast on põhjust muretseda? Kas tõesti peab paika see dieedipidajate vana ütlus: „hetke huultel, igavesti puusadel“? Mida peaks sel juhul selle teadmisega peale hakkama?

Ekspertide hinnangul on oluline meeles pidada, et üks söögikord ei riku veel kõike ära, kui ülejäänud ajal mõistlikult süüa ja regulaarselt treenida ning igapäevarutiini tagasi pöörduda. Eksperdid ütlevad ka seda, et umbes poole kilogrammi keharasva lisandumiseks tuleks süüa 3500 kalorit, seepärast on üsna vähe tõenäoline, et üksainus liialdamine kohe kaalul ilmsiks tuleb.

Mitte keegi ei ole oma söömisharjumuste poolest täiuslik. Oluline on aru saada, et kui lubame endale midagi, mis meid valitud rajalt kõrvale viib, siis niipea, kui see on möödas, tuleks pöörduda tagasi oma tavapärase söömisplaani juurde. Üksik kõrvalepõige ei õigusta pidevat ja valimatut ülesöömist. Enamik inimesi sööb igapäevaselt umbes 500-1500 kalorit rohkem kui vaja. Neid ohustab ülekaalulisus, juhul kui nad iga päev teadlikult oma toitumisharjumuste peale ei mõtle.
Tavapäraselt söövad inimesed mõistlikult nädala sees ning rohkem kaloreid tarbitakse nädalavahetusel. Seega, kui juhtud mõnel töönädala peoõhtul sööma tavapärasest rohkem kaloreid, arvesta see üheks oma „nädalavahetuse“ päevaks ning kompenseeri hiljem vastavalt. Püüa korraldada nii, et sellele rõõmsale sündmusele järgnevad päevad peegeldaksid pigem struktureeritud esmaspäevast-neljapäevani kui nädalavahetuse toitumismustrit.

Sul võib tekkida kiusatus kompenseerida üleliigsed kalorid mõne järgmise päeva toidukorraga. Kuid vahelejäänud hommiku- või lõunasöök teeb sind ainult näljaseks ning võib hiljem ohjeldamatult vitsutama panna. Kärbi kaloreid kogu päeva vältel, ohtralt kiudainerikkaid puu- ja aedvilju sisaldavate väikeste toidukordade toel:

  • Oota, kuni kõht läheb tühjaks. Siis söö kerge hommikueine, näiteks kausitäis marju koos madala rasvasisaldusega jogurtiga.
  • Lõunaoote näks: tükike mõnda puuvilja ning 25-30 grammi madala rasvasisaldusega juustu.
  • Lõuna: lahjasid valguallikaid nagu kala või kana sisaldav suur salat või salati ja tuunikala- või kalkunitäidisega täistera pita tasku.
  • Õhtuoote näks: tassitäis aedviljasuppi ja üks apelsin.
  • Õhtusöök: tükike kala ning ohtralt köögivilju

Pärast pidusööki kaal tõenäoliselt tõuseb. Seda ei põhjusta keharasva hulga suurenemine, vaid ülemäärase soola tarbimisega kaasnev vedelikupeetus. Iseenda kaalumine paneb end ainult lüüasaanuna tundma.

Kui püüad ülemääraseid kaloreid ületreenimisega kompenseerida, ähvardab sind läbipõlemise või millegi veelgi hullema oht. Kui koormus läheb liiga suureks ning treenid tavapärasest rohkem, võid vigastada lihaseid või kahjustada liigeseid. Seega võid saada endale valutavad lihased. Ja siis ei saa korralikult treenida. Kujutle, et suurest söömaajast on möödas kolm päeva, keha on valu täis ning ülesöömise pärast tekkinud masendustunne ei ole ikka veel üle läinud, seega — oled sattunud nõiaringi.

Sea endale igaks päevaks kalorieesmärk ning pea arvet kõige üle, mida sööd — nii saad oma toitumist teadlikult kontrollida. Ainus võimalus sellest mängust võitjana välja tulla, on pidada piinlikult täpset arvestust oma nädala jooksul tarbitavate kalorite kohta. Kui sul puudub asjade üle kontroll, jääd vähehaaval, kuid kindlalt selles lahingus kaotajaks. Tegutse teadlikult iga kord, kui käsi taldrikult suu juurde tõuseb.

Allikas: www.webmd.com