Paljudel juhtudel on põhjuseks toidu kasutamine erinevate tunnete maandamiseks, millega ei suudeta kuidagi hakkama saama. Et sellest harjumusest vabaneda on vaja aega ning sageli ka abi väljastpoolt. Sageli on pidevate dieetide ja jojo-kaalukõikumiste põhjuseks mitte toit, vaid hoopis alla surutud tunded. Ehk mitte kõht ei olnud tühi ning inimene ei söönud seepärast, vaid hoopis aju vajas abi ning seda tõtati lahendama söögiga.

Kui tunned, et allasurutud tundeid viivad söömiseni, siis ainuke viis sellest vabaneda, on muuta täielikult oma elustiili. Isegi kui satud seejärel vanale rajale, tuleb lihtsalt öelda stopp ning jätkata uute harjumuste juurutamisega.

Tänapäeval on toit nii kergesti kätte saadav, et me enamikel kordadel ei suudagi nälga tunda, vaid sööme hoopis teistel põhjustel. Näiteks on paljud inimesed harjunud autos sööma olenemata sellest, et nad hetk tagasi võisid tõusta lõunalauast. See võib olla seotud nii paigal istumisest tekkiva igavusega, mida peidetakse söögi taha kui ka harjumusega, et vanemad on pikkade autosõitude kergemini üle elamiseks näiteks lastele sageli kommi andnud.

Tavalisem põhjus, miks süüakse ka siis, kui ei ole näljatunnet on see, et toit on maitsev. Kõikjal on maitsvad road hõlpsalt kätte saadavad, mis annavad meile mõnutunde ning aktiveerivad aju tasusüsteemi. Seetõttu söövad paljud ka raskete tunnete ja stressi vähendamiseks.
Söömine on ka üks suhtlemise viise. Ühised söögikorrad tekitavad ühtsuse ja kokku hoidmise tunde. Uuringud on näidanud, et meid mõjutavad meie lauakaaslaste isud. Kui istume suure söömaga inimese kõrval, sööme ka ise rohkem, isegi kui me näljased ei ole.

Paljud söövad rohkem ka seepärast, et toit on odav või antakse tasuta, seda ei jäta toiduainekauplused ka ära kasutamata. Näiteks „võta 3 ja maksa 2 eest“ lõksu langevad paljud ning seepärast sööme ära ka need asjad, mida tegelikult ei vaja. Ka see kui maksame teatud summa ning võime selle eest süüa-juua palju süda lustib, sööme me rohkem, kui keha tegelikult vajab.

Me sööme igavusest, vanast harjumusest, sest see on maitsev, et peita ebameeldivaid tundeid ja stressi, seltskonna mõttes ning kuna pakutakse odavalt. Soovitav on isu puhul tunda, kas selle taga on ikka nälg. Joo klaas vett, oota kümme minutit, on üsna tõenäoline et selle aja peale on isu üle läinud.

Allikas: http://www.halsa.se/