Anorektikud ei saa aru, et on liiga peenikesed ning fatoreksikud ei usu, et on tegelikult ülekaalulised, kirjutab Dailymail.co.uk. Neile tundub, et nad on täiesti normaalkaalus ning näevad suurepärased välja, kuni kusagilt tuleb välja tõde. Kas on selleks fotod, millele jäämist on inimesed püüdnud vältida, või on see arst, kes tõe välja ütleb, nagu juhtus Sara Birdiga, kes kirjutas oma fatoreksiast raamatu „Fatorexia: What Do You See When You Look In The Mirror?“

Fatoreksik teeb kõike, et tõde enda eest peita. Üha suuremaid suurusi riideid ostes arvab, et suurusnumbreid on muudetud, fotodele jäämist püüab vältida või seisab meeleldi kellegi teise taha, et mitte täispikkuses pildile jääda, teiste inimeste nähes sööb vähe, kuid üksi jäädes tarbib suurtes kogustes toitu.

Paljud vaatavad end vaid väikesest peeglist, hoidudes alateadlikult täispikkuses peeglitest ning seetõttu ei saa endale öelda, et on ülekaalulised. Ehk sümptomid, mis on anoreksia täielikud vastandid.

Sara Bird hakkas otsima vastust küsimusele, miks mõned inimesed ei saa aru, et nad on ülekaalulised ning leidis, et selle põhjuseks on jo-jo dieedid. Kui inimene on kolm-neli korda kaalust alla võtnud, võtab ta sageli mahavõetud kilod ja rohkemgi veel tagasi, kuid kõikide nende dieetide mõjul jääb talle tunne, et on sale. Kui ta ka juhtub end piltidel või peeglist nägema, distantseerib end sellest pildist ning usub pigem, et tegemist on valesti näitava peegliga.

Sara Bird leiab, et kui inimesed saavad aru, et nad kannatavad fatoreksia all, aitab see neil oma elu muuta. Kui nad tunnistavad endale, et nad on ülekaalulised, on neil võimalik midagi selle vastu ette võtta. Seepärast kirjutas ta ka raamatu ning avas kodulehe www.fatorexia.com.