Olen kaks nädalat toitumiskava järginud, aga sellel nädalal pole kaal langenud. Kas see on platoo?

Toitumist muutes ja treeningkoorumust tõstes nõuab keha aega, et muutustega kohaneda. Üldiselt ilmneb platoo ehk seisak arengus umbes kahe kuu möödudes alates tavapärase toitumisekava järgimisest. Kahe nädala jooksul on seisaku põhjuseks miski muu. Platoo korral märkad, et treeningud ei esita enam sellist väljakutset nagu varasemalt ning toitumine ei näi muutust toovat. Keha ei allu muutustele, sest on ära harjunud füüsilise pingutuse ja etteantud toiduvalikut ja kogustega.

Kuidas platoost üle saada?

Teadlikuks ja efektiivseks treeninguks on oluline hoida treeningkava vaheldusrikas ning näiteks suurendada korduste arvu harjutuste puhul või muuta aeroobne treening osaliselt intensiivsemaks. Toitumiskava järgimisel tuleb mõne aja möödudes muuta koguseid ja vajadusel teha korrektuure, et saavutada soovitud eesmärk. Erikorgu.ee toitumisnõustamise süsteem arvutab iganädalaselt välja vajaliku toitainete hulga ning see muutub vastavalt kasutaja sisestatud uutele andmetele. Seega ei saa tekkida platoost tulenevat kaaluseisakut, sest sööd täpselt õigete kogustega ja menüü on vaheldusrikas.

Mis võib veel kaaluseisakut põhjustada?

Alati ei pruugi tegemist olla platoost tingitud seisakuga. Jätkuvaks kaalulanguseks tuleb analüüsida senist tegutsemisviisi ning jälgida enesetunnet. Peale toitumise ja treeningu mõjutavad kaalust alla võtmist uni, vee joomine, stressitase, hormoontasakaalu kõikumine ning ravimite tarbimine.

Allikas: Erikorgu.ee