Ole kannatlik

Mida lähemale oma eesmärgiks püstitatud kaalule jõuad, seda aeglasemalt kilod kaduma hakkavad. Kuigi frustratsiooni tekitav, püüa mõelda, et organism valmistub sel moel justkui pehmeks maandumiseks. Kui kilod kaovad väga ruttu, on ülimalt tõenäoline, et nad selsamal minutil, mil dieedipidamise lõpetad, ka sama kiiresti tagasi tulema hakkavad.

Järk-järgult viimastest kilodest vabanemise ajal toimub tegelikult üleminek kaalu säilitamisfaasi. Kui viimase pooleteise kilo peale kulub kuus kuud, on palju suurem tõenäosus saavutatud kaalu juurde ka püsima jääda, sest söömisharjumuste kontrollimiseks on tekkinud kuus lisakuud.

Vähenda kalorite hulka veelgi — kuid mitte iga päev

Võib-olla on tarvis oma menüüd veel veidi kärpida, et tekitada viimastest kilodest vabanemiseks kaloridefitsiiti. Samas võib kalorihulga vähendamine anda tagasilöögi — keha saab signaali, et energiat on vaja kokku hoida. Kuid keha on võimalik ka üle kavaldada: kui päevane kaloritarbimine jääb praegu umbes 1800 kalori kanti, püüa tekitada vaheldus, nii et igal teisel päeval oleks tarbitavate kalorite hulk 1300. Sel moel kärbid nädalaga veel umbes 1500 kalorit. Igapäevaselt vahelduv kalorihulk peaks ainevahetuse kohanemise ära hoidma — ja jõuad võidukalt eesmärgini.

Treeni vaheldusrikkalt

Inimese keha nõuab efektiivsust. Kui treeningurutiin on kogu aeg sama, õpivad lihased selle peale vähem energiat kulutama, mille tulemusena põletab keha vähem kaloreid. Treeningsessioonide vältel kulutatud kalorihulga maksimeerimiseks proovi midagi uut, teist kardioseadet või lihtsalt teist programmi oma lemmik-kardioseadmel. Võib-olla parimat rasvapõletusprogrammi? Intervall-treeningut! Kui oled aga rohkem lihttehnoloogiliste treeningviiside nagu kõndimise või sörkjooksu harrastaja, püüa leida uus marsruut, kuhu jääks mõni küngas rohkem kui tavaliselt, või elavda oma rutiini mõne 60-sekundilise sprindiga.

Kontrolli eesmärgid üle

Ja lõpuks mõtle läbi, kas ikka on tarvis neist kahest viimasest kilost vabaneda. Kindlasti ei tähenda see, et tuleks oma eesmärkidest loobuda või leppida vähemaga kui parima tulemusega! Kas need viimased kaks kilo on küsimus sobimisest mõne kindla rõivasuuruse sisse või vastamisest meedias esitatud ebarealistlikele iluideaalidele? Need on küsimused, millele ainult sina ise õiget vastust tead. Võimalik, et keha saadab sulle sõnumi: võib-olla oled oma pikkust arvestades saavutanud just parima kaalu!

Allikas: http://www.self.com