Tänapäeva inimesed on loomult laisad, mõte treeningute alustamisest ringleb meist paljude peas, aga tegudeni jõuavad siiski vähesed. Üheks põhjuseks on kindlasti see, et enamasti tuleb spordi harrastamiseks kodunt välja minna, aga kuidas selleks jõudu leida, kui meil on raskusi enda motiveerimisega isegi lühikeseks jalutuskäiguks.

Siin tulevad meile appi igasugu koduste treeningvahendite valmistajad. Küllap nii mõnelgi meist seisab kodus mõni trenažöör nagu jalgratas, millega võib küll sõita, aga mitte kunagi kohale jõuda, või mingi muu kõvasti reklaamitud superlihaseid kasvatav seadeldis. Aga kas teadsite või mäletate, et on olemas ka sellised toredad asjad nagu batuudid. Ei mõtle me siinjuures ainult neid värvilisi täispuhutavaid loomakujulisi asjandusi, mida lapsed väga armastavad, vaid pealtnäha lihtsamaid, ümmargusi, pinguletõmmatud hüppematiga batuute.

Rootsi ajalehe Aftonbladet andmetel viidi Stockholmi spordikõrgkoolis läbi väikene uuring, mis tõestab, et batuudil hüppamine põletab ligi 60 protsendi ulatuses rohkem kaloreid kui näiteks tavaline jalutuskäik.

Uuringu käigus võrreldi kiires taktis tehtud kõndi batuudil hüppamisega, hapnikutarbimise ja kalorikulu arvutamiseks võeti appi kaasaegne arvutitehnika. Tulemused näitasid, et kui teha mõlemat tegevust sama intensiivselt ja sama kaua, siis on ka treeningu efekt samaväärne. Kui aga natukenegi aktiivsemalt hüpata, hakkab süda tugevalt tööle. Uuringu läbiviija Johnny Nilssoni sõnul on batuut suurepärane võimalus väikeseks vastupidavustreeninguks, eriti juhul, kui aega kipub nappima — piisab täiesti, kui hüpata iga päev vähemalt viis minutit.

Allpool on toodud väike võrdlus, kui palju kaloreid me kulutame näiteks jalutades ja kui palju batuudil hüpates.

Jalutuskäik:

hapnikutarbimine: 1,4 l/min
kalorikulu minutis: 7 kcal/min
kalorikulu tunnis: 420 kcal/h

Kerge batuudil hüppamine:

hapnikutarbimine: 1,4 l/min.
kalorikulu minutis: 7 kcal/min
kalorikulu tunnis: 420 kcal/h

Aktiivne batuudil hüppamine:

hapnikutarbimine: 2,25 l/min
kalorikulu minutis: 11,3 kcal/min
kalorikulu tunnis: 678 kcal/h

Hüppenööriga hüppamine:

hapnikutarbimine: 1,5 l/min
kalorikulu minutis: 7,5 kcal/min
kalorikulu tunnis: 450 kcal/h