California ülikooli Los Angelese ajuuurimisinstituudis läbi viidud uuring näitas, et päevasel ajal treenimine vähendab terviseprobleemide riske, mis on seotud meie „sisemise kellaga“, näiteks päevase väsimuse või kaalutõusuga.

Uuringus, mis avaldati ajakirjas Journal of Physiology, uurisid teadlased mitmeid hiirte gruppe, kes treenisid regulaarselt oma treeningrattal. Mõned hiired olid täiesti terved ning kasvanud normaalse päevarütmiga. Teised olid harjunud vale päevarütmiga. Ühtedel oli vaba ligipääs jooksurattale ning teised said joosta vaid hommikul või pärastlõunal.

Füüsiline tervis paranes enamikes gruppides, veidi paremini aga „vale päevarütmiga“ hiirtel, kes treenisid pärastlõunal.

Häired „sisemises kehakellas“ mõjutav märkimisväärselt kogu keha, leiab uuringu esindaja Christopher Colwell. Tänu oma 30-aastasele kogemusele ööpäevarütmide uurimisest, saab ta anda professionaalse seletuse asjale. Ta leiab, et meie sisemine kell mõjutab enamikku meie käitumisest, öeldes rakkudele, milline kellaaeg praegu on ning mida nad peaksid mingil hetkel tegema, näiteks toetama organite tööd päeval ning parandama probleeme öösel.

Sama uuringu avaldamata tulemused näitavad, et hiline treening õhtul, häirib päevarütmi ning seepärast on targem sellel ajal treenimisest loobuda. Selleks, et treeningu mõju oleks kehale positiivne, vajab keha puhkust.

Allikas: improveme.se