„Kui kaalunäit oli paarsada grammi tõusnud, tundsin ma ennast väga halvasti. Ma läksin päevale vastu hoopis teistsuguse emotsionaalse fooniga. See muutis, mida ma sõin, kuidas ma riietusin, kas ma läksin trenni või olin laisk,“ kirjeldab Justine SanFilippo, kes on raamatu „Lose Your Inches Without Losing Your Mind! 10 Simple Weeks to a Slimmer Waistline and a Healthier You“ autor, oma kolgata teed ideaalse kaaluni.

SanFilippo kaaluprobleemid algasid ülikoolis, kui ta võttis juurde 20 kilo ja tema riided kasvasid nelja numbri võrra.

„Mul polnud kunagi varem kaaluprobleeme olnud. Keskkooli ajal olin ma pigem kondine, sestap tundsin ennast justkui võõras kehas,“ selgitab SanFilippo. „Sel hetkel proovisin ma seda, mida paljud sarnases olukorras teevad — kõiki erinevaid dieete, mis maailmas leidub. Isegi selliseid, mida pole olemas, sest ma mõtlesin need ise välja! Mitte miski ei toiminud ja mul tekkis lootusetuse tunne. Ma mõtlesin üksnes toidule, kaalule ja sellele, mida ma tohin või ei tohi süüa.“

Lõpuks otsustas SanFilippo toitumist õppida ning temast sai paberitega treener ja toitumisnõustaja, kes avas spetsiaalse treeningsaali naistele. „Selle käigus õppisin ma, kuidas keha meiega suhtleb ja oma soovidest teada annab. Meie ülesanne on neist sõnumitest aru saada,“ meenutab SanFilippo. Kogemustest treenerina koorus SanFilippo jaoks välja üks oluline mõte.

Ta jutustab: „Iga kvartal lõppes väljakutsega, mille käigus kõik naised pidid kolme nädala jooksul kolm korda nädalas treenima. Enne ja pärast väljakutset toimus kaalumine ning mõõtude võtmine. Ma panin tähele, et kõik osalised kaotasid sentimeetreid, kuid kaalunumber sellest alati ei muutunud. Ma sain aru, et mõõdulint mõjub julgustavamalt kui kaal.“

Paljude jaoks on kaalu eemaldamine võrrandist lihtsam teoorias kui praktikas. Väga raske on loobuda tööriistast, millele sa nii kaua toetunud oled. SanFilippol on selleks puhuks varuks mõned soovitused.

See on samm-sammult protsess, mis algab sellest, et tuleb kaalukülastusi vähendada. Teise sammuna tuleb kaal ära peita. Kolmandaks tuleb hakata hindama seda, mida näed peeglist. Neljandaks soovitab ta edusamme mõõta riideesemete peal. „Pükste sobivus ütleb rohkem kui ükskõik milline kaal,“ kinnitab SanFilippo.

Mõõdulint on usaldusväärsem abivahend, sest saadud tulemused on kaaluga võrreldes täpsemad ega kõigu nii palju. Kaalunäit sõltub erinevatest muutujatest: kas sa jõid eelmisel õhtul alkoholi? Kas sa jõid eelmisel päeval vett või ainult kohvi ja limonaadi? Kas sa einestasid restoranis, kus toidud on tüüpiliselt soolasemad? Kas sa tegid trenni? „Halb kaalunumber võib tähendada lihtsalt seda, et vesi sinu kehas kõigub,“ lisab SanFilippo.

Teisalt mõõdud sellisel moel ei kõigu. SanFilippo meenutab ühe kunagise kliendi sõnu: „Kaal võib muutuda, kuid mõõdulint ei valeta.“ Oma raamatus soovitab SanFilippo kord nädalas keha mõõdistada. Nende mõõtude summa näitab, kas keha kasvab või kahaneb. Vöö-, rinna-, puusa- ja reieümbermõõdu võtmine näitab edusamme erinevates kehapiirkondades.

Täpse pildi saamiseks soovitab SanFilippo mõõte lisaks eelpool nimetatutele ka alakõhu, sääre ja käte ümbermõõtu, kasutades selleks lihtsat mõõdulinti. Mõõtmisel tuleb seejuures olla täpne, see tähendab, et linti ei tohi tõmmata liialt pingule aga samas ei tohiks see ka olla lõtv.

„Ma usun, et kaalunumbrite rõhutamine on lihtsalt harjumus. Meil kõigil on harjumusi, millest vabanemine pole lihtne,“ arvab SanFilippo. Ta leiab, et mitu korda päevas kaalule astumine võib vaimsele tervisele halvasti mõjuda. „Kehamõõdud on täpsem ja mõistlikum viis edusammude mõõtmiseks,“ soovitab SanFilippo seda ka kõigile teistele.

Allikas: theactivetimes.com