Nii mõnigi laiutab lihtsalt käsi ja jääb endale kangekaelselt kindlaks: mul tõesti ei ole aega süüa teha! Lahenduseks ei olegi tarvis kuskilt rohkem aega leida, tegelikult tuleb olemasolev aeg pisut paremini paika sättida ja ära planeerida. Juba tööajal lõunat süües on ju mõttekam kiirtoidukoha sabas seismise asemel lähimast „normaalsest” toidupoest läbi hüpata ning sealt kas mõni tervislik salat või puuvili või paar mõnusat jogurtit kaasa osta. Muidugi võib poeskäik mõne minuti rohkem aega võtta ja viitsimist peab ka rohkem olema, kuid selle tasuks saab lõunaks natuke mitmekesisemat toitu kombineerida ja — mis mitte väheoluline — ehk ka natuke odavamalt läbi ajada.

Toitumine ja meie heaolu on omavahel tihedalt seotud. Korralikult tasakaalustatud toit aitab meil tunda end positiivse ja energilisena. Mida paremini me tuleme toime ülesandega valida endale korralik ja mitmekesine toit, seda rohkem meie keha meid igapäevaelus toetada suudab ja jõuab.

Mida siis ikkagi teha, kui aega hirmsat moodi napib ning maitsva ja tervisliku toidu valmistamiseks jäävadki ainult loetud tunnid nädalavahetusel?

  • Valmista nädalavahetusel suurem kogus toitu, mida saad vabalt paar päeva külmkapis või veelgi pikemalt sügavkülmas säilitada. Sulle jääb ainult toidu ülessoojendamise vaev. Ja pane tähele: külmutamiseks sobivad praktiliselt kõik toidud.

  • Kui sa sööd, siis söö. Ära tegele söögi ajal kõrvaliste asjadega. Muidugi tundud endale üliefektiivne, kui taldrikuga arvuti ette kolid, või kui lõunasöögi ajal mõne töövestluse maha jõuad pidada, kuid tegelikult segab see ju toidu nautimist. Lisaks kipuvad inimesed niimoodi rohkem sisse ahmima, sest tähelepanu kaldub toidult päris kõrvale.

  • Hoia kodus või ka töölaual oma vaateväljas puuvilju, kasvõi kuivatatud kujul, ideaalselt sobivad ka rosinad ja pähklid. Need tuletavad sulle meelde, et sul oli plaanis natuke tervislikumalt toituda.

  • Planeeri hoolikamalt. Ilma igasuguse plaanita jooksevad nii mõnedki head kavatsused liiva, sealhulgas plaan hästi ja tervislikult süüa. Kõigi muude toimetuste vahel tuleks ka söögiajad nö sisse kirjutada, sest vastasel korral lõppeb asi sellega, et ühel hetkel on nälg juba nii suur, et käsi haarab esimese ettejuhtuva asja järele, milleks sageli on kiired alternatiivid nagu šokolaad või saiakesed.

  • Ikka see vana tõde: puuvili ja juurvili iga päev, täisteratooted ja natuke vähem kaloreid. Selle kõige toetuseks ükskõik millist füüsilist tegevust. Kui muuks aega ei jää, siis vähemalt liftid ja liikuvad trepid võiks küll ära unustada, sest õnneks on ka liftiga majades veel tavatrepid olemas.

    Tänapäeva maailm on kaugel ideaalsest. Inimestega kõneldes tunnistavad paljud, et “vanasti” oli elu rahulikum ja aega rohkem. Nüüd on vaid kohustused, tähtajad ja kõik ülejäänud elu justkui tormab mööda. Äkki prooviks ikka aja maha võtta ka söömiseks, sest lõppkokkuvõttes teevad kõik ebatervislikud valikud meile hoopis karuteene. Ühelt poolt kannatab meie füüsiline tervis ehk meie keha, teisalt oleme ka närvilisemad või siis vaevleme süümepiinades omaenda ebaterve eluviisi üle. Teeme siis homme midagi head süüa? Ahjaa — ja täna mõtleme valmis, mida me teeme ja mida selleks poest tuua on vaja. Äkki siis ei torma me jälle näljasena poodi ning ei loobi korvi vaid seda, mida kohe-kohe suhu pista saab.