Aeg: ülimalt piiratud ressurss

Ajapuudus on kõige levinum ettekääne, mida naised treeningu vahelejätmiseks toovad. Pere ja töö, logistika ja mustade nõude vahel võib ajast jääda mulje kui ülimalt piiratud ressursist — millestki, mille muutmine käib sulle sel hetkel üle jõu. Tõsi on see, et sa ei saa aega peatada rohkem kui veenda autot ise õlivahetusse sõitma. Ent kui hõivatud sa ka poleks, su päevas on varjul lisaminutid, mida saaksid palju tõhusamalt kasutada, kui teaksid, kuidas neid suunata. Niisiis, tõmba oma detektiivisoni pähe ja hakkame pihta.

Tee oma ajale inventuur

Võta ette kaks päeva (alusta tänasest!) ja jälgi täpselt, kuidas sa oma aega kasutad. Ameerika uuringufirma Harris Interactive poolt korraldatud küsitlusest selgus, et ameeriklaste päevas on peaaegu kaks korda nii palju seisakuid, kui inimesed arvavad, et neid seal on. Sageli on see lisaaeg kildudena terve päeva sisse ära peidetud, mistõttu on lihtne seda mitte märgata, kuid kirjapanemine aitab kildudest tervikpildi luua.

Lepi ebatäiusega

Naised on teada perfektsionistid. „Mõnikord tuleb lihtsalt asjad tähtsuse järjekorda seada,“ kõneleb USAs Miamis tegutsev personaaltreener ja sertifitseeritud heaolunõustaja Jessica Smith. „Vaata oma kodu ja ütle: „Võib-olla ei ole mu kodu täna perfektses korras, kuid see-eest mahutan oma päeva ühe trenni.”

Lõpeta samaaegselt mitme asja tegemine

Arvad, et oled kolme-asja-korraga-tegemise meister? Teadlased on teistsugusel arvamusel. Arvutifirma Microsoft ja USA Illinoisi ülikooli teadlaste koostöös uuriti kahe nädala jooksul töötajate tegelikku arvuti kasutamise aktiivsust, et näha, kui palju seisakuid tegelikult aset leidis, kui inimesed katkestasid oma pooleliolevad tegevused selleks, et kontrollida e-posti või vastata vahetule vestlussõnumile. Selgub, et e-posti pausid võtsid kokku keskmiselt 10 minutit, samal ajal kui vestlused vedasid töötajaid pooleliolevatest projektidest eemale keskmiselt kaheksaks minutiks korraga. Lülita uue sõnumi märguanne välja ja võid avastada, et Sul jääbki treeningu jaoks aega.

Täida oma tühjad ajataskud

Sa võid mõelda, et leida päeva jooksul vaba 10 minutit sarnaneb taskust pigem mündi kui 20-eurose rahatähe leidmisega. Kuid asi toimis Merry Buckley puhul, kes tänu „leitud“ ajale kaotas viis kilo oma kehakaalust. Ta ütleb: „Sellest on suur abi, kui saad midagi teha samal ajal, kui vaatad lapsi, sätid õhtusööki tegema või sorteerid pesu.“ „See ei ole sama mis jooksmisega, kus sul ei ole pooletunnise või tunnise perioodi vältel mingeid muid kohustusi. Seda saab mahutada sellesse aega, mis sul parajasti on.”

Kokkuvõtteks: iga killuke loeb.

Allikas: womenshealthmag.com