HELDIN on enda jaoks avastanud spordi, aga kaal näitab millegipärast errorit

Kuna jõulunädal oli mulle endale nii pettumustvalmistav, siis otsustasin järgmisel nädalal ennast käsile võtta ja see möödus rohke liikumise tähe all.

Minu jaoks on jooksmine ja selline rohkelt hüppeid sisaldav tegevus kuival maal väga raske. Seega olen ma siiani tegutsenud parema meelega vees ehk siis ujunud ja vesiaeroobikat teinud. See sobib mulle olulisel paremini, aga nagu näha, on ka jalutamine mulle päris meeldiv.

Otsustasin peale jõule, et liigun rohkem ja käisin lisaks vesiaeroobikale ka 3 päeva järjest kõndimas tund aega. See tegi siis päevas 2x 1.8 km ehk kokku kolme päevaga 10,8 km. Täiesti uskumatu! Ma ei teadnudki, et ma üldse suudan nii palju kilomeetreid kokku kõndida.

Toss oli muidugi väljas ka peale kõndimist, aga see oli vaid seniks, kuni sain pestud ja riided vahetatud. Siis oli nii mõnus olla, et no sõnu ei jätku. Enesetunne oli super! Käisin ka enne aastavahetuse pidustusi terviserajal, maal. Ma polnud seal varem käinud ja tuli välja, et mul õnnestus seda tagurpidi käima hakata. Kuigi tegelikult alustasin algusest ehk siis stardist, aga vahepeal eksisin teelt ja suund läks valeks. Ma muidugi ise ei saanud selles aru, sest see on uus rada aga vot üks kena noormees, kes mulle rajal vastu jooksis, juhtis minu tähelepanu sellele. Ütlesin, et olen siin uus ja ta nii lahkelt pakkus oma abi, et ma võin temaga kaasa joosta. Mõtlesin, et vaat kui kena temast ja sain muidugi esimese vist 50 meetriga aru, et see ei ole jätkusuutlik tegevus. Mul hakkas pistma, hingeldasin nii kõvasti, et see oli ainuke heli mida ma kuulsin, kõrvus kohises ja millegipärast hakkasin hirmsasti haigutama.

Ütlesin talle, et ma jõua sellises tempos liikuda. Eespool aga kõndis üks vanem naisterahvas koeraga ja muidugi kohalikud tunnevad kõik üksteist ning väga sujuvalt andis noormees teatepulga üle koerga naisterahvale. Temaga koos jalutasin järgnevad 45 minutit terviseraja lõpuni ja mind viidi selle aja jooksul kurssi absoluutselt kogu tema pere tegemistega. Väga põnev, nagu seebiooper. Kindlasti külastan edaspidigi maale minnes terviserada. Sedasi olen jätkuvalt kõigega kursis.

Söögi osas jäi seekord enamus vähemusse ehk siis uustaastalaua katsin mina. Tegin sellest perele nö väljakutse, et proovige üks kord ja kui ei meeldi, siis see on nende otsus. Kui aga meeldib, siis on see suurepärane. Põhirõhk oli kalal ja kalatoodetel. Kõrvale erinevad värsked salatid, kus kasutasin ka pähkleid ja seemneid. Samuti köögiviljad ja mustad läätsed, mis sobivad kalaga superhästi. Tavapärast magustoitu ma samuti ei teinud. Ainult energiapallid olid laual, mida ma ise ei võtnudki, sest ei tahtnud ning ülejäänu olid erinevad puuviljad.

Tegin teadlikult tagasihoidlikuma laua, sest olen tähele pannud, et kui laud on lookas ja erinevaid valikuid väga palju, siis tahaks kõike maitsta ja palju lihtsam on kogu aeg endale toitu natukesehaaval taldrikule panna. Tegelikult on kõht juba ammu täis, aga lihtsalt silmadega sööd kogu aeg edasi ning raske on ennast tagasi hoida. Lõpuks kõik tunnistasid, et rohkemat polnudki vaja. Kõik oli väga hea ja maitsev, millestki ei tuntud puudust ning ei pidanud ennast laua äärest ära veeretama. Traditsiooniliselt oleme varasemalt vanaaasta õhtul 12 korda söönud, aga mitte keegi meist ei söönud seekord nii palju. Success!!

Teate seda blenderit, mille jõuluvanalt sain? Võtsin ennast kokku ja mõtlesin, et alustan millegi lihtsaga. Tegin apelsiniga-banaaniga ja õunamahlaga smuuti, mis oli superhea. Nüüd mõtlesin proovida ikkagi ka mingit rohelist smuutit teha ja leidsin õuna-kurgi-selleri smuuti. Sellerit ei ole ma varem vist kordagi söögitegemisel kasutanud. Sellepärast veidi kardan, et see ei maitse mulle aga kes ei proovi, see ei saagi teada. Nüüd on vaja veel ka mingit punase smuuti retsepti.

Tänasega on möödunud 2 nädalat, kui mind viimati toiduklubis kaaluti. Minu kodu kaal näitas juba väga ilusaid numbreid, väiksemaid ja mulle täitsa meeldis ennast kaaluda. Täna hommikul läksin samuti kaalule lootes näha veelgi väiksemat numbrit, aga nägin hoopis “Error, Error, Error”. Loodan, et see tähendab siiski pigem, et kaotasin nii palju kaalu, et isegi minu kaal ei suutnud seda uskuda või siis on kõik just vastupidi. Mine tea! Järgmine nädal on toiduklubis kaalumine, siis on tõehetk. Kas kõik või mitte midagi.

SILJA jätkab edusammudega ja tulemused on juba silmaga näha

Minu aasta vahetus hea seltskonna ja šampusega. Aasta viimasel õhtul lubasin endale teadlikult natuke rohkem kui tavaliselt. Aga see ei tähendanud seda, et juba hommikul oleks hakanud patustama. Oma päeva alustasin ikka pudruga, mille söömisega olen ennast väga hästi harjutanud. Päeval smuuti ja lõunaks kala. Viimase kuu jooksul on kala minu toidulaual väga tihti, eelnevalt sõin suhteliselt vähe kala. Olen õppinud seda, et aegajalt võib endale ikka midagi head paremat lubada, aga see ei tähenda, et terve päev või nädal oleks siis rikutud. Eelnevalt on minu püüdlused tervislikult toituda just seetõttu lõppenud, et kui teisipäeva õhtul libastusin, siis alustasin jälle uuel esmaspäeval. Seega oli terve nädal taas möödunud vanade harjumustega. Nüüd olen palju teadlikum ning hetkeline kõrvalekalle, olenemata siis sellest kas teadlik või nõrkustele järeleandmine, ei tähenda teekonna lõppu. Aasta viimasel õhtul küll lubasin endale head paremat, aga siiski jälgisin väga hoolega, kas ja mida omale suhu pistan. Kuna minu kõige suurem nõrkus siiani on kõik mida saab nimetada magustoiduks, siis otsustasin, et iseloomu kasvatamiseks ei ole mul ka sel korral seda siiski vaja ja loobusin kringlist. Soolaseid suupisteid lubasin endale küll.

Sel aastal on eesmärgiks ka rohkem trenni teha, aga kavatsen sellega mõistlikult alustada. Proovin trennis käia igal nädalal vähemalt kolm korda ning alustan jooksulindil kiirkõnniga. Tahan jõuda selleni, et ükspäev jooksen oma esimese kilomeetri. Kuna praegu on kaalu veel palju, siis ei soovitata mul veel jooksma tõtata. Paari kuu pärast arvan, et kaal ei ole enam takistuseks. Küll aga lootan, et siis ei ole takistuseks enam ka minu suhtumine jooksmisesse. Nimelt …. Ma arvan täna, et see on üks ebameeldivamaid tegevusi ja nii nagu spinati puhul on mul jooksmise suhtes ka suured eelarvamused. Loodan, et sport on nakkav ja suudan ka selle eelarvamuse enda jaoks seljatada.

Selle nädala eesmärgiks oli tutvuda roheliste smuutidega. Tegingi kahel korral spinatismuutit, koostisosadeks olid banaan, spinat, roheline õun ja vesi. Eelarvamused spinati suhtes olid suured, aga tegelikult oli smuuti väga maitse ja ka toitev. Teisel korral panin klaasi juurde jääd, sest mulle meeldib külm smuuti rohkem. Veel tegin smuutit, mis sisaldas banaani, kookoshelbeid, kuivatatud ploome, külmutatud maasikaid ja maitsestamata jogurtit. Ploomid teevad joogi väga magusaks, mis teeb antud smuuti mu viimase aja lemmikuks.

Sel nädalal langes kaal ühe kilogrammi võrra, 87 kg-ni. Kokku projekti algusest olen kaotanud 4,5 kg. Esimese kuu eesmärk on ilusti täidetud. Kuigi kaal on langenud alles vähe, tunnen täna ennast oma kehas väga hästi, energiat ja pealehakkamistahet on palju. Olen saanud ka juba mõned komplimendid, mis tähendab, et ka tulemused hakkavad vaikselt silmaga nähtavaks muutuma. Kuu tagasi oli minu vööümbermõõt 103 cm. Minu suureks üllatuseks on see number täna 98 cm, mis on lausa 5 cm võrra vähem. Ma ei ole enda vööümbermõõtu kunagi jäginud ja täna sellist muutust nähes olin tõesti üllatunud!

Uue nädala eesmärkideks on katsetada veel smuutidega, kindlasti süüa viis toidukorda päevas, mis puhkuse ajal väga hästi mul ei õnnestunud ning hakata regulaarselt trennis käima.

Ilusat uut aastat ning kasutage aasta esimesel päeval ostetud spordiklubide kuukaardid maksimaalselt ära!