Kaks päeva vaatasin-proovisin-imetlesin ja võtsin hoogu, et kõndimima minna. Ja laupäeva päeval peale kosutavat vihmasabinat panin papud jalga ja läksin jalutama.

Et aga jalutuskäik veel kasulikum oleks, võtsin kummassegi kätte 0,7 liitrise veega täidetud pudeli. Esimesed sada meetrit olid natuke harjumatu astuda. Selline tunne oli, nagu kõnniks libeda peal, sest jalanõude talla all on päka- ja kannaosas padjakesed. Sellest tulenevalt jalg ei toetu täielikult vastu maad ning kõndimise ajal peab tasakaalu hoidma. Jalutuskäigu lõpptulemuseks sain kirja 7700 sammu ja distantsi pikkuseks kujunes umbes 5,5km. Järgmisel hommikul olin valmis valutavateks lihasteks, aga mingeid drastilisi muutusi ei olnud toimunud. Ju see suve läbi muruniitmine on mind piisavalt heas füüsilises vormis hoidnud.

Esmaspäeval  kohtusin üle pika aja toitumisnõustaja Kajaga. Temaga kohtumisele minnes mõtlesin meeldiva ühendada kasulikuga. Jätsin oma auto linnapiirile, panin jalga EasyTone’id, panin mõlemale jalale veel lisaraskused ning jalutasin mõõdukas tempos meie kohtumispaika. Edasi-tagasi distantsi läbimiseks astusin 11000 sammu ning kilomeetreid kogunes natuke üle kaheksa.

Kohtumine Kajaga algab alati minu kaalumise-mõõtmisega. Ka seekord olid numbrid meeldivalt kahanenud! Kaalunumber oli 84,6kg, vööõmbermõõt jäi samaks, aga kõhu ümbermõõt (naba pealt mõõdetud) oli kahanenud 9cm võrra! Niisiis: kaalulangust kolme kuuga 9,3kg ja veel lisaks palju sentimeetreid üle keha. Endiselt olen tubli!

Aga natuke olen tüdinenud toidupäeviku täitmisest ning tegin Kajale ettepaneku, et võiks teha mööndusi selle täitmisel. Kuna kohtume Kajaga iga kahe nädala tagant ja et tal oleks siis midagi analüüsida, täidan toidupäevikut üle nädala. Ja see nädal, kui ma päevikusse midagi ei märgi, teen „linnukese” päeva kohta, mil ma ei söö midagi magusat (sinna arvestusse ei lähe toidu-joogi sees kasutatav suhkur ja pudru peale pandud moos). Loodan, et õnnestub mõni „linnuke” kirja saada.

Teisipäeva hommikul käisin korraks tööl. Päeval pakkisin lapsed ja asjad autosse ning sõitsime kolmeks päevaks Hiiumaale minu sõbrannale külla. Külastasime vaatamisväärsusi, käisime rannas ja tundsime end lihtsalt suurepäraselt. Ilmad olid veel suviselt soojad, rohke päikese ja vähese vihmaga. Toidupäevikut ei ole ma täitnud, aga korralik toitumine on juba kenasti külge jäänud. Ehk mõni ports ja amps on selline, mille võiks võtmata jätta, aga eks neid väikesi „patustamisi„ oli ka päeviku täitmise ajal.

Nüüd olen kodus tagasi. Rõõmus, rõõsa ja puhanud. Vaim valmis uuteks tegudeks ja tahtmine taas kaotada üleliigseid kilosid ja sentimeetreid. Tsiteerides klassikuid: „Elämä on laiffi!” /M.Nykänen/.


Kaaluabi toitumisnõustaja Kaja Maantoa:

Riinaga taas kohtudes, pärast peaaegu 3,5 nädalat, võis juba silmaga näha, et ka seekord on põhjust rõõmu tunda, millele ka hiljem kinnitust saime. Ta on teinud tublilt tööd, muutes oma toitumist ja eluviisi ja püüdnud jälgida soovitusi, mida olen talle selle aja jooksul andnud. Kuigi tema lõpliku eesmärgini on veel pisut maad, siis pole mul põhjust kahelda, et selle saavutab, sest nagu ta isegi mainis, just meie valitud tee, viies muutusi oma igapäevaellu tasa ja targu, toimib tema puhul kõige paremini.

Järgmise kohtumise leppisime kokku kahe nädala pärast ja Riina tunnistas, et tänu pidevale ringi liikumisele ja mõnel pool kainterneti puudumisele on vahel raske oma toitumist päevikusse sisestada. See aga ei tähenda seda, et ta soovib ennast lõdvaks lasta. Riina toitumispäevikut analüüsides võib näha, et ta on igati teadlik, milliseid toiduaineid valida ja on ta harjunud juba ka silma järgi hindama koguseid, siis leppisime kokku, et järgneva kahe nädala jooksul täidab ta toitumispäevikut 7 päeva ja teise 7 päeva jälgib toitumist, kuid ei "pea" midagi üles märkima. On täiesti mõistetav, et mingil ajal, eriti kui ollakse muutunud teadlikumaks toitude valiku osas, muutub ühel hetkel päeviku täitmine tüütavaks. Kuna meie eesmärk on jõuda soovitud tulemuseni nii, et see ei oleks kui "sõjakoolis",siis pigem leiame koos erinevaid variante, et säiliks nii motivatsioon kui ka tahtmine oma toitumist jälgida ja seda ka pikemas perspektiivis.

Kuna Riina on saanud oma päevased soovituslikud kcal paika, siis on normaalne, et tema kaal hakkab langema aeglasemalt kui alguses. Kuna aga oleme toitumise tasakaalustamise ja toitainete "asendamisega" poolel teel, siis kindlasti langeb kaal ka edaspidi ning tõuseb ka aktiivsus, sest mida parem on enesetunne, seda kergem ja nauditavam on ka liikumine.

Kui siiani oli Riina ülesandeks vähendada magusa söömist, õppida tegema poest paremaid valikuid, valmistada toitu tervislikumalt, jälgida, et päevased kcal kui ka rasvad, süsivesikud, valgud jääksid soovituslike piiresse, siis seekord rääkisime lähemalt toidupüramiidist ja Riina ülesandeks jääbki järgnevatel nädalatel proovida toitumine saada kooskõlla nüüd ka toidupüramiidiga. Kuna tema ahvatluseks nr 1 on magus, siis seekord leppisime kokku, et ta paneb kirja päevad, mil ta magusat ei söö (mis kuulub "keelatud" magusa alla tema puhul leppisime kokku).

Vaata videost, milliseid harjutusi soovitab Reeboki treener, et uutest treeningjalatsitest veelgi rohkem kasu oleks!