Mitte, et on see hirmus vajadus “midagi head” süüa, vaid lihtsalt tahaks süüa koguseliselt vähemalt poole rohkem kui tavaliselt. Ja et seda ei juhtuks, tuleb mul endaga jube palju tööd teha. Ja kui ongi meeletu isu, söön lahjemaid toite, näiteks jogurtit, õunu, porgandeid, kama jne. Lohutan end teadmisega, et olen põhjamaa inimene ning vastu talve tulebki rohkem süüa ja varusid koguda. Ning muidugi pean siis end ka rohkem liigutama, et kõik ilusasti tasakaalus oleks.

Septembri lõpus sain endale personaaltreeneri Kersti, kellega igal nädalal korra kohtume. Treeningud Kersti terava pilgu all toimuvad Viimsi Tervis Spa spordikeskuses. Kuna pea igale naisterahvale läheb alati korda, milline ta välja näeb ja kuidas riides käib, kinkis firma Reebok mulle väga kenad ning naiselikud treeningriided. Ja neid riideid kandes tundun endale ikka palju kenam ja “õhem”.

Nüüdseks on Kersti teinud mulle isikliku lihastreeningu kava, mille käigus umbes tunni aja jooksul saavad kõik suuremad ja ka mõned väiksemad lihasgrupid läbi töötatud. Ja iga kord, kui oleme oma trenni lõpetanud, saan minna ja lõõgastuda Viimsi Spa tervisekeskuses. Tõsiselt mõnus tunne on pärast korralikku pingutust lasta end saunadel ja basseinidel hellitada!

Panen kirja ka oma treeningnädala ülevaate: esmaspäeva õhtul pilates, teisipäeval kepikõnd, kolmapäeva õhtul pilates, neljapäeval lihastreening Kersti näpunäidete saatel, reedel või laupäeval kepikõnd ja pühapäeval kodune lihastreening. Ühe päeva, kas siis reede või laupäeva, olen jätnud puhkepäevaks.

Järgmisel nädalal on lastel koolivaheaeg. Üks plaan on kindlasti kinno minna ning teine mõte oli kusagile kaunisse kohta lastega jalutama minna. Eks ole näha, kuidas tegelikult läheb. Seniks aga püüan end kokku võtta ja nautima hakata asju, mida ma niikuinii pean tegema ja ka neid, mida nii väga tegema ei pea.

Päikest!

Personaaltreeneri kommentaar (Reebok treener Kersti Ojalill, Viimsi Tervis
SPA spordiklubi juht ja treener):

Selleks, et trimmida keha ja alandada rasvaprotsenti, on vajalik kombineerida treeningkavas aeroobne liikumine jõuharjutustega. Treeningute eesmärgiks on hetkel Riinal aeroobse baasi loomine ning lihastoonuse tõstmine ehk siis püramiidi tipp toetub alati tugevale alusvundamendile. Tegeleme praegu siis selle tugeva baasvundamendi loomisega, milleks on aeroobne treening kindlaks määratud pulsisagedusel, lihasharjutuste õige sooritamise tehnika, korrektne hingamine ning kehahoid. Samuti oleme paika pannud nädala treeningkava. Riina käib hetkel Viimsi Tervis SPA spordiklubis personaaltreeningus kord nädalas.

Siiamaani oleme kohtunud neli korda ning kolmel korral teinud trimmivat jõuharjutusi, kus on töösse haaratud kõik suuremad lihasrühmad. Teeme erinevaid tõhusaid harjutusi nagu näiteks kükid, väljaasted, kätekõverdused ja abivahenditeks on hantlid, kummilint ning oma keharaskus. Viimane kord kasutasime treeningvahendina BOSU (poolik kummipall)ning kombineerisime aeroobse treeningu tasakaaluharjutustega. Samuti oleme mõõtnud spetsiaalse Omroni kaaluga keha rasvasisalduse protsenti (hetkel Riinal 36,8% — normaalne oleks 21-32,9%), siseelundeid ümbritseva rasvkoe taset (hetkel 6, normaalne 1-9), kehamassi indeksit (hetkel 27,6 — normaalne 20-25), lihasmassi protsenti (28,2% — naiste keskmine umbes 28%). Tänu keha rasvasisalduse mõõtmisele saab hinnata, kas kaalulangetamise käigus väheneb olemasolev rasvkude või väheneb kehakaal hoopis väärtusliku lihasmassi arvelt. Igal juhul tuleb kehamassi indeksi analüüsimisel arvesse võtta seda tõsiasja, et lihased kaaluvad rohkem kui rasvkude. Praeguste mõõtmistulemuste põhjal võib järeldada, et pole enam pikk maa jäänud normnäitajateni.

Lisaks ühisele treeningule personaaltreeneri valvsa pilgu all, käib Riina 2 korda nädalas pilates ning ülejäänud treeningud teeb iseseisvalt kodus. Riina peaks oma kepikõnnil appi võtma pulsikella, et tagada treeningu 100 protsendiline eesmärgipärasus (põhivastupidavuse arendamine, kus tuleks treenida 60-70% maksimaalsest pulsisagedusest — max 130 lööki minutis). Märksõnadeks on: kulutada, kulutada, kulutada kaloreid läbi liikumise.

Siiamaani on Riina väga tubli ja usin olnud ning korralikult täitnud treeningplaani. Kohtume juba järgmisel neljapäeval ning siis on uued treeningüllatused varuks!

Toitumisnõustaja Kaja Maantoa 

Riina ütleb alustuseks, et on olnud tõeliselt kiired ja väsitavad need viimased nädalad ja unistab, et  saaks juba ükskord end korralikult välja magada. Riina mainibki, et on tänu magamatusele tundnud ka suuremat isu. Meie keha tihti  väljendabki üleliigset väsimust vajadusega millegi magusa järele või lihtsalt pideva sooviga midagi süüa.

Nagu olen palju kirjutanud ka oma eelnevates lugudes, siis on tähtis et kohtleksime oma keha kui tervikut. Ei ole võimalik muuta vaid toitumist ja loota, et nüüdsest on kõik probleemid lahendatud ja meie kehakaal hakkab langema. Oluline on nii piisav magamine, treening (siinkohal lisamärkuseks, et mõõdukas) sest vägagi kerge on ennast treeninguga üle koormata, eriti kui alustatakse millegi uuega. Algul võib tunduda, et energiat jagub ja võiks treenida lõputult, kuid siiski peab arvestama, et kehale on see täiesti uus "väljakutse" ja varem või hiljem tabab meid üleväsimus, mis omakorda põhjustab nii meeleolulangust, näljatunnet jne Seega mõõdukus kõiges!  


Vaatamata sellele, et viimased kaks nädalat pole olnud kergemate killast, jätkus Riinal optimismi ja ta lubas ennast algaval koolivaheajal korralikult välja puhata ja midagi toredat koos oma perega ette võtta. Mitte vähem oluline kui kõik eelnev, on ka teha asju, mis pakuvad rõõmu ja laevad meid taas positiivse energiaga, et nii edasi liikuda oma püstitatud eesmärkide suunas.

Riina on siiani suurepäraselt hakkama saanud, sest pole kerge muuta oma harjumusi, mis on olnud meiega suurema osa meie elust. See kõik nõuab aega, tahtmist ja järjepidevust ning  seda kõike jagub tal küllaga!