„Eelmine nädal oli mõnusalt soe ja päikeseline ilm, mis sobib minule suurepäraselt! Kodus kuulutasin ametlikult välja puhkuse. See tähendas seda, et keegi ei pidanud midagi tegema, lihtsalt nautisime sooje ilmu ja tundsime sellest mõnu. Abikaasat see puhkus ei puudutanud — temal just praegu tööde tegemise tippaeg. Seega puhkasime siis mina ja lapsed. Ühel päeval käisime ka Salmistu rannas. Ilm oli väga mõnus, aga vesi oli nii külm, et jalg tahtis vägisi krampi minna. Söömisele see palavus küll mingit mõju ei avaldanud. Sisimas lootsin, et ehk saab kergemalt läbi ja piisab vahel ka suurtes kogustes vee joomisest, aga kus sa sellega! Isu oli endiselt hea, aga ainult selle erinevusega, et nüüd kontrollin ennast juba päris hästi. Söön korralikult ja kui vahepeal kõht tühjaks läheb siis pakun ”talle” kõigepealt vett ja kui see ei aita, siis võtan väikese vahepala.

Käisime lastega ka linnas ja aeg-ajalt soovitakse ka kiirsöögikohti külastada. Nii siis ka seekord. Kahele suuremale burger-friikartulid-jäätisekokteil, väiksemale friikartulid ja jäätisekokteil. Ise võtsin aedviljasalati, millele anti kaasa ka mingi kaste. Proovisin seda salatit ilma kastmeta, sest selle paki peal oli kirjas kaloreid umbes 500 saja grammi kohta. Vabandan oma väljenduse pärast, aga see salat maitses nagu põhk! Täiesti maitsetu värk! Panin siis sellest 40ml-st pakist umbes pool sinna salatile ja üllatus-üllatus, väga maitsev sai. Saad küll valida nii öelda tervisliku eine, aga ilma lisanditeta (milledes on kõik need ained, mida peaks tarbima minimaalselt või siis parem üldse mitte) ei kõlba see toit süüa.

Pühapäeval oli kohtumine Kajaga, seekord eriti meeldiv. Mõõdud siis seisuga 12. juuni: kaal 89,4 ja vööümbermõõt  95cm! Seega 1 kuuga kaotatud 4,5 kg ja vöölt 2cm! Kaja ütles, et olen väga tubli ja ma usun teda. Ka seekord uuris ta minu toidupäevikut, millega ta ka rahul oli. Kaja oli kaasa võtnud testid, mis ma esimesel kohtumisel täitsin. Vaatasime need koos uuesti üle ja kuu ajaga on minu soovid ja eelistused toidu suhtes juba märgatavalt muutunud. Paremuse poole loomulikult! Maiustamist talitseda on endiselt raske, aga tegelen sellega. Sain Kajalt mõned ideed ja nipid. Näiteks, kui ma tahan rabarberikooki teha, siis klassikalise koogi asemel( muretaignapõhi ja kate), teen lihtsalt biskviitaigna ja lisan sinna rabarbereid. Kook saab õhuline ja vähem kaloririkas. Ja jäätisekokteili asemel teen smuutisid, milledesse panen puuvilju-marju ning lahjat keefiri või petti. Soovitav on neid teha üldse ilma suhkruta, aga ma ikka natuke panen.

Suvi on ju suur grillimise-tšillimise aeg ja mis seal salata, sinna juurde käib ka alkohol.  Minu ”läbisaamine” alkoholiga on hea — kui tahan siis joon, kui ei, siis ei joo. Lihtne! Nüüd pea kuu aega ei ole ma üldse alkohoolseid jooke tarbinud ja seda teadlikult. Ennast teades-tundes on mul peole järgneval päeval selline söögiisu, et sööks või ”lehma koos piimaga“ (kunagi üks tuttav ütles nii, kui tal hirmus nälg oli). Peol pole söömine probleem, juhul kui on nn Rootsi laud. Siis ei pea ju seisma laua juures ja kogu aeg midagi suhu toppima. Aga kui on laua taga istumisega peod, siis on väga keeruline lihtsalt niisama istuda. Siis käsi nagu iseenesest kohe tõuseb, võtab laualt pala ja paneb suhu. Loodan selle projekti käigus oma söömisharjumusi tublisti muuta ja siis ei tohiks erinevatel koosviibimistel ka kiusatusi tekkida.

Järgmisel nädalal on jaanipäev — suur  ja pikk pidustuste aeg kogu Eesti rahvale. Sellest, kuidas ma selleks püha ürituseks valmistun ja üle kavatsen elada, kirjutan ma juba järgmisel korral.”

Kaaluabi toitumisnõustaja Kaja Maantoa kommenteerib kohtumist:

„Kohe kohtumise alguses asusime kõige põnevama osa juurde, milleks on muidugi numbrid! Meie mõlemi suureks rõõmuks olid nad muutunud ja muutunud just selles suunas, kuhu me pürgime.

Vaatasime koos üle Riina toitumispäeviku ja ka siin oli põhjust rõõmustada. Riinast on juba ainult selle ühe kuu jooksul, mil olen tal n-ö silma peal hoidnud, saanud igati tubli ja teadlik toituja. Ta oli jälginud soovitusi ja näpunäiteid, kuidas muuta oma toidulaud mitmekesisemaks ja kuidas valmistada toitu nii, et see oleks tervislikum.

Analüüsisin Riinale antud testide tulemusi ja ka siinkohal oli mul hea meel neid tulemusi temaga jagada. Kaks esimest testi andsid veelkord kinnitust Riina jutule, et ta on valmis ja tõsiselt tahab oma elu ja toitumist muuta, sest tihti leiab inimesi, kes küll esmase jutu käigus tunduvad olevat igati valmis, kuid hiljem selgub testide tulemustest, et vajavad siiski veel enne tegutsema asumist veidike veel kas siis aega, rohkem teavet, julgustust, motivatsiooni… Järgmiseks vaatasime üle testi toitumisest ja harjumustest, mille Riina täitis meie esimesel kohtumisel. Riina vastas uuesti samadele küsimustele ning see, mis oli muutunud selle ühe kuu jooksul, oli lausa uskumatu!  Vaid selle lühikese aja jooksul oli pilt sootuks teiseks läinud ning enamus nn halbadest harjumustest olid muutunud headeks.

Kuna Riina edusammud olid väga head, siis otsustasime, et ei anna momendil uusi muudatusi järgmiseks kaheks nädalaks, vaid ta pigem jätkab olemasolevatega harjumist. Ainus muudatus, millest rääkisime ja mida ta proovib hakata jälgima nüüd ja ka edaspidi oli nn toidu asendamine ehk proovida alati teha valik tervislikuma kasuks Näiteks, kui on isu süüa jäätist, valida alati vähem kaloririkas jogurtijäätis või miks mitte hoopis ise valmistada, pistes külmikusse jogurt ja sinna mõned marjad/ puuviljad sisse tükeldada. Magusa isu leevendamiseks süüa röstsai sinna peale purustatud banaaniga, kreekeri asemel riisi- või näkileivakrõbusk ja nii edasi.

Ning ei “pääsenud” ta seegi kord koju ilma järjekordse testita, mille tulemusi saame juba analüüsida edaspidi!”