Heldin tunnistab nõrkusehetki ja andis piparkookide ahvatustele alla

Jõulunädal oli katsumusterohke ja oli nii võite kui kaotusi. Samas aga tuleb jälle ennast püsti ajada ja sirge seljaga edasi rühkida.

Enne jõule ei olnud üldse mingeid probleeme toitumise osa. Kindlasti tuli kasuks toiduklubiga iga nädala alguses kokkusaamine, kust ma sain palju inspiratsiooni ja jõudu algavaks nädalaks aga seekord jäi see ära ja kohe on tulemused käes.

Eelmise nädala lõpp ja selle algus olid väga rasked. Oli kolleegi sünnipäev, firmas osakonna jõuluõhtusöök ja muidugi jõulud. Kolleegi sünnipäeval suutsin endale kindlaks jääda ja võtsin ainult mandariini. Samuti firma osakonna jõuluõhtusöök läks suhteliselt hästi ja ma kusjuures ei jõudnudki kogu praadi ära süüa. Kui aga lauale toodi magustoit, siis jah, ma seekord kahjuks sõin selle ära. See üks magustoit sai kõige kurja juureks, sest mida nädal edasi, seda lähemale tulid jõulud ja seda rohkem kaotusi ma pidin tunnistama.

Kuigi ma võtsin jõuludeks kaasa ka enda valikud nagu mustad läätsed, kalamarja, kala, tšillipipra, seemned ja tutuvustasin neid oma perele ning sugulastele, siis jõululaua katmisel jäi sõelale ikkagi enamuse tahtmine. Lõpuks lõpetasin ka ise tavapärase seaprae, kapsa ja piparkookidega. Piparkookide vastu suutsin 2 päeva vastu panna ja viimasel päeval murdusin. Kui ikka mitu päeva hõljub õhus piparkookide lõhn ja kõik ümberringi sulle neid pakuvad ning ise pugivad, no
siis… Oleks pidanud vist varem koju tulema, sest 27.12 oli jälle kõik korras. Ma teadvustasin endale, et jõulud saavad rasked olema ning olidki, aga kõike arvesse võttes ei läinud mul tegelikult väga halvasti. Võrreldes eelmise aasta jõuludega ei söönud ma pooltki nii palju ehk siis ma ei söönud üle ja ka magusast sõin ainult piparkooke.

Jõuluvana tõi mulle sel aastal aga blenderi. Olin nii elevil, et oh, kus hakkan smuutisid tegema. Punaseid ja kollaseid ja rohelisi, aga tänaseks olen siis juba 4 päeva seda blenderit vahtinud ja guugeldanud smuutide retsepte ja jälle … mulle tunduvad need kõik niiiiiiii keerulised. Ühes retseptis oli vaja kasutada limetti ehk magusat laimi- mis asi see veel on? Pole elus kuulnudki sellest. Eks ma hakkan seda blenderit lõpuks kasutama ka, aga mul oleks vaja nüüd veidi
inspiratsiooni.

Liikumisega on aga nii, et jõulude ajal ma eraldi välja kõndima ei läinud. Esiteks oli kogu aeg nii palju tegemist ja ei olnud mahti spetsiaalselt jalutama minna, aga mulle tundub, et see enne jõule
paar-kolm päeva kaubanduskeskustes tundide viisi ringi traavimine oli isegi hullem trenn kui väljas tund aega jalutamine. Ma päriselt ka olin rohkem omadega läbi peale kaubanduskeskustes käimist, kui viimati jalutamas käies. Jõudsin õhtul koju nagu oleks maratoni jooksnud. Jalad, selg ja pea valutasid ning horisontaalne asend tundus maailma parim asi olevat. Tegelikult mulle ikkagi väga meeldis jalutamas käia ning praegu oli lihtsalt lühiajaline tagasilöök ehk siis ma jätkan
kõndimas käimist kindlasti sellest nädalavahetusest.

Ma olen ise endale praegu eesmärgiks seadnud, et jaanuari alguseks oleksin algkaalust vähemalt 3 kg alla võtnud. Kui läheb rohkem, seda parem, aga ma pean jääma reaalsuse piiridesse. Need jõulud olid ikkagi väike tagasilöök… ma tegelikult täpselt ei tea ka, sest minu kaal näitab hoopis teisi numbreid kui toiduklubi kaal ja tänase seisuga ma ei teagi, kas olen juurde või alla võtnud või on kaal samaks jäänud.

Nüüd tuleb veel ka aastavahetus mööda saata. See õnneks ei ole minu meelest nii hull kui jõulud. Ainult üks ööpäev ja selle ma suudan üle elada, aga eks aeg näitab. Traditsiooniliselt tuleb vana-aasta õhtul süüa 12 korda… see saab kindlasti põnev olema.

Silja oli eriti tubli — jõulunädalal kadus 900 grammi!

Projekti kõige kardetum aeg, jõulud, on läbi saanud. Ja seda väga edukalt. Olin teinud endale nädala menüü ette ja saabusin maale suurte toidukottidega, mis olid täis erinevaid juur-ja puuvilju ning seemneid. Jõululaupäeval sõin eelroa asemel kama ja pirni. Pearoaks lubasin endale sealiha ja kapsast, mille kõrvale panin rohkesti salatit. Eelmise aastaga võrreldes oli aga kogus kordades väiksem ja salatit väga-väga palju rohkem. Ülejäänud õhtu jõin vett ja teed ning magustoidust loobusin. Mina, kui väga suur magusasõber, sain kringlita üllatavalt hästi edasi elada. Lisaks saan uhkusega öelda, et detsembri jooksul ei ole ma ampsanud ühtegi kommi ja see on minu puhul väga suur saavutus. Minu üllatuseks oli erinevate jõululaudade ääres olla üllatavalt lihtne ja ei tekkinud kordagi tunnet, et ma peaksin midagi head haarama ja edasi elada ei saa. Siiski on siiani sees harjumus käsi sirutada kommide või küpsiste järele. Olen mitu korda ennast avastanud sellises olukorras ja siis teadvustanud, et hetkel maiustustega nulltolerants ja siis käe jälle tagasi selja taha pistnud (ilma kommita peopesas).

Meie selleaastasel jõululaual oli ka tervislikke toite. Magustoiduks sai valitud energiapallid, mis koosnevad datlitest, rosinatest ja erinevatest pähklitest- inimestele maitses väga. Lisaks olid magustoiduks ahjuõunad, milles ei kasutatud suhkrut, vaid erinevaid jõulupäraseid maitsed, nagu kaneel ja piparkoogimaitseaine. Õunad olid täidetud isetehtud müsliga ja maitsesid samuti väga hästi.

Antud nädalaga langes kaal 900 grammi, kokku projekti algusest on kaal langenud 3,5 kg ja tänaseks näitab number 88 kg. Esimene väike eesmärk sai täidetud- jõulud ei toonud lisakilosid.

Minu puhul väga tavapäratu on see, et nüüd jälgin oma päevas käidud sammude arvu väga täpselt ja lähen igal võimaluel välja kõndima. Samuti on juba praegu energiat palju rohkem, kuigi kaotatud on ainult 3,5 kg. Projekti lõppedes peaks olema liikumine juba nii harjumuspärane, et ilma ei saagi hakkama.

Olen enda jaoks avastanud spinati. Algselt ostsin selle, et teha smuutit, aga kuna salat sai otsa, siis kasutasin lehti salati asemel. Ja üllatus mulle, tõenäoliselt ka paljudele teistele, spinat on täitsa maitsev. Kasutasin lehti veel nädala jagu täitmaks poolt enda taldrikust. Järgmise nädala eesmärgiks on hakata tegema rohelisi smuutisid. Olen selle peale kaua mõelnud, aga seni on ikka eelarvamus olnud, et ei maitse. Kuigi pole ju kunagi proovinud… Järgmisel kolmapäeval kirjutan kuidas ja kas oma eelarvamustest ka võitu sain.

Jaanuaris on tunduvalt kergem tervislikult toituda kui antud kuul. Detsembris külvatakse nii lapsed kui täiskasvanud üle hea paremaga ja jõululauad on lookas. Jaanuaris seevastu hakkavad paljud inimesed oma uusaastaööl antud lubadusi täitma, mis sisaldab väga paljude jaoks rohkem liikumist ja tervisikku toitumist. Ka mina olen seda lubanud pea igal aastal ja vastu pidanud ka…. jaanuri lõpuni. Sel aastal ei ole minu uusaastasoov seotud kaalukaotuse ja toitumisega, sest selle teekonnaga olen täna juba alustanud ja soovida ei ole siin midagi, tuleb hakata tegutsema.

Mõelge hoolega mida soovide, soovidel on kombeks täituda ja tehke enda poolt kõik, et need mõtted täituksid.