Silja ühe päeva menüü:

Hommikusöök
Omlett kahest munast
spinat+ tomat+ kurk
2 kl vett

Vahepala
pirn+ 5 metsapähklit
2 kl vett

Lõunasöök
Kanasupp + 2 viilu täisterarukkileiba

Vahepala
2 võileiba täisterarukkileivaga tomati ja kurgiga
2 klaasi vett

Õhtusöök
Kanasupp
2 viilu täisterarukkileiba
vesi

Toiduga sõbraks toiduklubi toitumisnõustaja Merike Kaarma kommentaar:
Silja on väga tubli, liigub vastavalt Eesti Liikumissoovitustele, toiduvalikute osas on viinud sisse suured muudatused- jälgib taldrikureeglit, valmistab ise kodus süüa- olen selleks saatnud hulgaliselt retsepte ja rõõm on suur, sest Silja on koostööaldis ja valmis proovima.

Tavaliselt on harjumuste kujundamine pikaajaline protsess ja mitte lihtne igaühe jaoks, kuid Silja on võtnud kiiresti muudatused omaks ja tegutseb sihikindlalt eesmärgi suunas.

Menüüs on juba piisavalt täisteravilja, köögivilju, puuvilju, maitseköögivilju- kitsaskohad on veel rasvade ja kaunviljadega. Marjad, seemned/pähklid on tavaliselt salatites, smuutides.

Lisan ka supi retsepti, mida Silja valmistas ja sõi.

Merikese kanasupp:

Selleks vajad:

3l vett

3 loorberilehte

4 kartulit

2 porgandit

Suur peotäis kinoad (kas valget või punast, sobib ka segu)

2 kanakoiba

Soola, värsket peterselli ja tilli.

Tee nii:

Pane kanakoivad koos loorberi ja soolaga maitsestatud vette keema. Keeda madalal tulel 45min (kuni kanaliha on pehme) Koori aeg-ajalt vaht pealt ära ja valmista samal ajal ette köögivili.

Koori porgandid ja riivi. Koori kartulid ja haki väikesteks tükkideks. Lisa need supile ja keeda suppi veel 10 min. Seejärel lisa kinoa (ennem pane see sõelale ja loputa korralikult jooksva vee all läbi), siis alles lisa supile. Keeda veel 10.min. Kui oled lisanud kinoa, lisa kohe ka värske petersell ja till, kumbagi peotäis. Lõpuks tõsta kanakoivad supist välja, eralda nahk (viska see minema), tükelda liha ning vala see uuesti potti. Nüüd on supp valmis söömiseks!

Heldini ühe päeva menüü:

Hommikusöök
Kaks sepiku viilu avokaadomäärdega ja kohv piimaga.

Lõunasöök
Kana-riisi-kikerherne pada (ilmselt Sessooni reedene lõunapakkumine, Aasiapärane kanapada riisi-kikerherne-läätse sooja lisandiga), Frooshi smuuti ooteks

Õhtusöök
Lõhe-läätse roog värske salatiga.

Janutundest lähtuvalt joob vett.

Toiduga sõbraks toiduklubi toitumisnõustaja Kristin Salupuu kommentaar:
Toitumisnõustamisest Heldiniga on möödunud veidi rohkem kui kaks nädalat, mil püstitasime nii lühiajalisemad kui ka pikaajalisemad eesmärgid Heldini kehakaalu langetuse osas ning nende saavutamiseks vajaminevad tegevused elustiili muutmiseks.

Nagu väga paljudel teistelgi, on ka Heldini jaoks olnud probleemiks igavusest ja ajatäitmiseks näksimine, näksimise mitteteadvustamine, osaliselt ka valed toiduvalikud ja vähene liikumine — eriti stressirohketel ja talvistel pimedatel perioodidel.

Esmaseks eesmärgiks sai kujundada söömisharjumused nii, et söömine toimuks vaid regulaarsetel söögiaegadel. Sisuliselt tähendab see ka seda, et muul ajal on söömine õigustatud vaid juhul, kui kõht on tõepoolest toidukorrast tühjaks jäänud, aga mitte selle pärast, et tundub justkui vaim tahab töötegemisest pausi või hing toiduga hellitamist.

Toiduvalikute osas lubas Heldin piirata magusatarbimist, samuti jälgida seda, et pikema perioodi jooksul ei muutuks toitumine liiga ühekülgseks. Mugavusest harjumusest on Heldin poest ostnud samasid toidutooteid, mistõttu hommiku- ja õhtusöögid on muutunud väga sarnasteks ning võrdlemisi loomsetoidukeskseteks. Menüü osas pöörab nüüd Heldin suuremat tähelepanu aedviljadele ja täisteratoodetele. Tema toitumise mitmekesistamiseks jagasin temaga ka retsepte.

Liikumise osas lubas Heldin senise kahe korra vesiaeroobikas käimise asemel hakata vähemalt kord nädalas ka jalutuskäike tegema. Esimesel nädalal õnnestus Heldinil suisa mõlemal päeval värskesse õhku jalutama minna, pühade nädalavahetus tuli seda teha kaubanduskeskustes, mis on samuti abiks — kui just jõulustress selles virr-varris ei teki.

Heldini kehakaal näitas eelmine nädal kenasti langustendentsi, ka saadetud toidupildid näitavad, et söömisharjumuste muutmise osas tehakse järjepidevat tööd.

Igasuguse harjumuse muutmise juures on oluline mõista vana harjumuse olemust. Mis näiteks paneb meid emotsionaalset nälga tundma või naelutab ka istuva tööga inimesi nädalavahetuselgi diivanile. Selle muutmine nõuabki teadlikku pingutust, mille meeldetuletamise ja toetamisega me toiduklubis tegelemegi.