Personaaltreener Indrek Palm on spordi ja füüsiliste treeningutega regulaarselt tegelenud rohkem kui 30 aastat. Indrekul on suured teadmised toitumise, mõtlemise ja treeningute koosmõju kohta ning ta on esinenud selle kohta ettekandega erinevates spordiklubides.

Milliseid sportlikke tegevusi soovitaksid sellise kuumusega teha ja mis on pigem välistatud?

Praeguse 25-30-kraadise kuumusega otseselt ei välistaks ühtegi spordiala. Meie jaoks tundub see palju, kuna õiget suve pole mitu aastat olnud, mujal Euroopas on see tavaline suvine ilm. Pigem välialadel, kus ollakse pikka aega päikese käes, on oluline kanda peakatet. Ülekuumenemise teema saab tavaliselt alguse katmata peast. Teine väga oluline punkt on piisav veetarbimine. Kui võrrelda välitreeningut 20- ja 30-kraadise välistemperatuuri korral, võib trenni ajal tarbitav vedelikukogus erineda kordades. Organiseeri oma treeningud nii, et joomisvõimalus oleks kogu aeg olemas. Kui inimesel on südameprobleemid või kõrge vererõhk, siis võib-olla oleks mõistlik teha trenni sellel ajal jahutatud õhuga siseruumides.

Peaks end kuidagi tavapärasest erinevalt treeninguks ette valmistama?

Treeninguks ettevalmistuse erinevus on ainult piisava vedelikukoguse (joogi) varumises ja selle kättesaadavus trenni jooksul.

Kui väljas on nii kõrged soojakraadid, siis kas see mõjutab kuidagi ka treeningujärgset taastumist?

Välised kõrgemad soojakraadid on ka positiivse mõjuga, meie pulsisagedus on juba alustades kõrgem kui tavaliselt. See tähendab, et pingutame ennast rohkem kui muidu, treening on efektiivsem. Energiakulu suurem, kaloreid kulub rohkem. Teine positiivne pool on see, et meie keha painduvus on palavaga parem, liigesed on kohe “soojad”, töötavad paremini, vigastusi selle tõttu vähem.

Kuidas sinu treeningkava sellise kuumusega välja näeb? Teed mõned ümberkorraldused?

Kui väljas on ikka 30 kraadi, siis kolme-neljatunnise välitreeningu ajal teen rohkem joogipause ja tempo hoian ka aeroobses tsoonis. Ei hakka ” hullu” panema. Trenn olgu pigem kergem kui liiga raske. Samas saalitrennides, mis nõuavad liikuvust ja painduvust, on enesetunne ja painduvus isegi parem, kui samu harjutusi talvel teha.