Harjumuse muutmine on oluline kaalulanguse nurgakivi ning uue harjumuse kinnistumine võtab umbes kolm kuud aega. On loomulik, et sel ajal on ka ebaõnnestumisi ning tagasi langemisi vanade harjumuste küüsi. Kuid nii nagu autoga sõitma õppimise või uue keele omandamisega on oluline harjutamine ja treening, et harjumused muutuksid sama tavaliseks nagu iga muu uus käitumismustes. 

8 nõuannet kaalulanguse õnnestumiseks:

1. Söö hommikusööki. Süües vähemalt üks tund pärast ärkamist, võid suurendada oma keha ainevahetust kuni 20 protsenti ülejäänud päeva ajal. Vali hommikusöögiks proteiin, sest see annab korraliku täiskõhutunde.

2. Kaalu end kord nädalas. Kaaludes end kord nädalas, hoiad kontrolli ning sul on võimalik koheselt reageerida kui kaal ei liigu soovitud suunas.

3. Iga päev tund mõõdukat füüsilist aktiivsust. Tegele iga päev vähemalt üks tund mõõduka füüsilise aktiivsusega. Olgu selleks siis lume lükkamine, tolmuimejaga kodu puhastamine, treppidest kõndimine või jalutuskäigud värskes õhus.

4. Vähenda televiisori ning arvuti taga veedetavat aega. Vaata televiisorit või istu arvuti taga ainult siis, kui see on tõesti vajalik. Vähenda televiisori taga veedetavat aega maksimaalselt 10 tunnini nädalas. Nii märkad, kuidas äkki jääb aega üle teiste asjadega tegelemiseks. Kas füüsiliseks aktiivsuseks või mõneks uueks hobiks.

5. Kasuta meeleldi sammulugejat. Sammulugeja kontrollib, mitu sammu sa päevas liigud. Selleks, et säilitada oma kaalu või olla mõõdukalt ja tervislikult aktiivne, on vaja päeva liikuda vähemalt 5000 sammu. Kaalu langetamiseks või tervisliku taseme hoidmiseks on vaja teha päevas vähemalt 10 000 sammu.

6. Täida toidupäevikut. Kirjuta päevikusse kõik, mida päeva jooksul sööd ja jood, et näed, mida nädalas tegelikult tarbid. Lihtne on unustada, mida söögikordade vahel suhupistsid või toitu valmistades maitsesid kui seda toidupäevikusse ei märgi.

7. Sea endale realistlikud eesmärgid. Sea endale pikaajalised eesmärgid. Kiire kaalulangus võib algul tunduda motiveeriv, kuid viib sageli jo-jo efektini ehk lõpeb sellega, et võtad kaalus tagasi kõik selle, mida vahepeal kaotasid. Rahulik ja pikaajaline harjumuste muutmine laseb neil kinnistuda ning kehal harjuda.

8. Planeeri ebaõnnestumisi. Kaasa oma plaanidesse perekonda, töökaaslasi ja sõpru, et nad saaksid sind toetada kui asi tundub üksluine ja igav ning tekib käega löömise soov. Mõtle läbi kuidas käitud kui tekib magusaisu, ei soovi trenni minna või kui kaal ei lange. Ebaõnnestumisi planeerides on võimalik lihtsamini nendega hakkama saada ning soovitud suunas edasi liikuda.


Allikas: Sund.nu