Siin on sulle 19 nõuannet, kuidas oma pulmapäeval ja pärast sedagi sale ja trimmis välja näha.

1. Jälgi, mida sööd. See tähendab kõike — alates lusikatäiest pulmapeo menüüsse valitavast supist kuni väikeste ampsudeni Su lemmikkoogist. Need “peidetud” kalorid võivad hõlpsasti kahe silma vahele jääda, kuid koguneda võib neid lõpuks omajagu.

2. Maitse targalt. Esimese nõuande jätkuks — kui tead, et pead lühikese aja jooksul maitsema erinevaid toite, võta ette väikesed portsjonid. Ühest-kahest suutäiest koogist või toitlustaja firma-kalaroast peaks olema maitsmiseks täiesti piisav. Ning kui tead, et Sul tuleb ühe päeva
jooksul maitsta erinevaid magusroogasid, kärbi õigele rajale tagasipöördumiseks paari järgmise päeva menüüs magusa osakaalu.

3. Söö hommikusööki. Hommikusöök, mida on väga lihtne valmistada, paneb aluse kogu päevale. Söö oma ainevahetuse käimalükkamiseks üks tervislik hommikusöök — sellega kaasneb ka suurem tõenäosus, et teed kogu ülejäänud päeva vältel tervislikke valikuid, näiteks tellid „mõistliku“ lõunasöögi ja põikad pärast tööd spordiklubist läbi.

4. Kehaline vorm prioriteediks. Oluline on meeles pidada, et toit on vaid üks pool sellest võrrandist, millest sõltub, kas kehakaal kahaneb või kasvab. Kehaline aktiivsus on täpselt sama oluline. Ära jäta treenimist unarusse. Kui Sa tõepoolest soovid mõnest kilost vabaneda,
peaksid hoopis püüdma treenida varasemast rohkem, eriti sel perioodil, mil proovid kõiki neid rikkalikke ja maitsvaid toite.

5. Suhtu oma treeningutesse kui kokkulepetesse. Sa ei jätaks ju minemata tordimaitsmisele, abielu-eelsele nõustamisele või kleidiproovile? Pane treeningute ajad oma kalendrisse kirja, nii et su muud kohustused ei satuks nendega samale ajale.

6. Hangi tuge. Ilma kõrvalise toeta võib olla väga raske kindlat meelt säilitada ning oma eesmärkide ees vastust kanda. Parim viis toetust hankida, on rääkida kellelegi — kellele tahes — oma kaalu- ja vormieesmärkidest ning paluda toetust.

7. Piira alkoholitarbimist. Alkohol „võtab piirid maha“, mistõttu on suurem tõenäosus, et unustad oma toitumisplaani ja sööd rohkem kui peaks. Lisaks sisaldab alkohol üksi üsna palju kaloreid. Parem oleks, kui saaksid lõõgastuda ja stressi maandada ilma alkoholita.

8. Vali pulmaeelseteks pidustusteks “tervislikud” kohad. Pulmade lähenedes toimub ohtrasti “kingitalguid“, pidusid ja väljasõite. Juhul, kui sul on võimalik nende toimumise osas sõna sekka öelda, vali mõni tervisliku menüüga restoran, kus tead, et pakutakse äärmustesse laskumata maitsvaid ja toitvaid roogi.

9. Maga piisavalt. Su pea ja kalender on ilmselt servast-servani täis kõike, mida peab veel tegema, kuid kas iga päeva sisse mahub ka piisavalt und? Parem oleks. Vähene magamine võib Su kaalulangetus-pingutustele takistavaks osutuda — sellega kaasnevad isukasv ja halvad
valikud. Korrastatusest on suur abi, kuid katsu püsida ka järjekindlas magamisgraafikus — sea sihiks 7-8 tundi öö jooksul, ka nädalavahetustel.

10. Ära tee sääsest elevanti. Päevast kalorite hulka on lihtne ületada, ning tunda end läbikukkununa. Kuid pea meeles, et su edusammude nurjamiseks kulub palju enam kui üks päev liigsöömist. Lepi oma libastumistega, õpi neist ja liigu edasi.

11. Väldi moedieete. Inimesed, kes püüavad meeleheitlikult kiiresti kaalust maha võtta, pöörduvad sageli küsitavate meetmete poole. Ole moedieetide osas valvel ning ära lange ka vormiparandamistrikkide küüsi. Kuidas neid ära tunda? Nende „liiga hea, et olla tõsi“ väidete
järgi. Moedieedid ei toimi ning nende tulemused on põgusad. Selle asemel, et riskida seesuguste lähenemistega, jää lihtsate, tervislike ja teada-toimivate harjumuste juurde, nagu need siin nimekirjas.

12. Säilita aktiivne elustiil. Pea meeles, et kiired asjatoimetused, nagu pulmade planeerimine, ei asenda päriselt jooksmist—või üleüldse treenimist. Ära aja toimekust segamini treeninguga. Mida rohkem kehalist aktiivsust oma päeva lisada saad (lisaks juba planeeritud treeningutele), seda parem sulle.

13. Hoia hädaabi-suupiste käeulatuses. Hoia autos, käekotis või lauasahtlis tagavaraks midagi tervislikku ja kaasaskantavat, mis aitaks sul isusid rahuldada ning takistaks sind liiale minemast kõikvõimalike „valede“ toitudega. See on mõistlik, kui oled näljasena tööpostil ning küpsised näivad ahvatlevad, või oled kogu päeva väljas ning näed säravaid kiirtoidu-söögikohtade silte sind enda poole kutsumas.

14. Ära lase näljal liiga suureks minna. Nälg ei tule kallale, kui tagad aruka näksimise ja tasakaalustatud toidukordade vahel oma organismi „kütusevarudele“ korraliku tagavara. Teisalt, kui sööd liiga vähe, tekib tohutu söögiisu, mida on praktiliselt võimatu ignoreerida.
Mõtle oma päev korralikult läbi ning hoia näljatunne eemal. Kanna suupisteid endaga kaasas. Hoia tervislikud valikud käeulatuses. Ning ära kunagi ole korraga rohkem söömata kui neli tundi.

15. Ohja stressi. Missugune tulevane pruut ei muretseks detailide, planeerimise või kas või kleidi istuvuse pärast? Elu ei jää seisma ainuüksi seetõttu, et sinul käivad pulmaettevalmistused. Kogu asjaga kaasnev stress võib oluliselt mõjutada sinu vaimset tervist —ja vöökohta. Ei ole saladus, et kroonilisel stressil võib kehakaalu küsimustes olla oluline roll, eriti kui Sul on kalduvus emotsionaalsele söömisele. Jälgi, et su päeva sisse mahuks kas või veidi puhkust ja lõõgastumist, olgu see siis minutiline hingamisharjutus või mõne minuti jagu kauem sooja duši all. Loomulikult on treening suurepärane
stressileevendamise moodus, mis aitab ühtlasi kaasa ka kaalueesmärgi saavutamisele.

16. Joo vett. Hiljutised uurimused on näidanud, et kui inimesed joovad päeva jooksul rohkem vett, tarbivad nad kokkuvõttes vähem kaloreid. Üks, samuti hiljuti läbi viidud uurimus näitas aga, et enne igat toidukorda joodud vesi aitab kaasa suuremale kaalulangetusele. Vesi ja veerikkad toidud tagavad täiskõhutunde kauemaks. Hoia pidudel veeklaas käepärast, rüüpa suutäite vahele mõni sõõm, ning täida ülesöömise vältimiseks oma päevane veenorm.

17. Alusta hommikut treeninguga. Suurema tõenäosusega treenivad regulaarselt need inimesed, kelle päev algab treeninguga, kui need, kelle sportlik tegevus jääb päeva teise poolde. Isegi kui sa veel ei ole hommikul treenija tüüp, võivad ennelõunased treeningud osutuda parimaks võimaluseks mahutada sport päevaplaanidesse, enne kui muud asjad vahele tulevad. Pealegi, kui treenid varem, varitseb hiljem väiksem ülesöömise oht.

18. Võta tempot maha. Naudi toitu ja söömist. Sestap sööd vähem, tunned rahuldust ning märkad märke lähenevast näljast enne, kui on liiga hilja.

19. Hoia auhinnal silma peal. Mõtle oma eesmärkidele enne järgmist ampsu või enne, kui spordiklubisse mineku asemel uinakule keerad. Eesmärkide saavutamine nõuab pingutust, mis võib nii mõnigi kord raske olla. Küsi endalt enne tegutsemist: „Kas see aitab mul saavutada pulmapäevaks seatud eesmärgi?“ Kui vastus on „ei“, tee teistsugune otsus. Ning ära unusta, et SINA ISE kontrollid oma elu ja valikuid.

Allikas: www.sparkpeople.com