Kay Browni (35) igahommikune rituaal sarnaneb kangesti heroiinisõltlase või diabeetiku omaga: ta süstib end. Ainult et tema süstal sisaldab rasedushormooni hCG.  Brown ei süsti aga hCG hormooni rasestumise eesmärgil. Ta usub, et kui ta ühendab hormoonisüstid ja päevas 500 kalorit sisaldava dieedi, saavutab ta teatava kaalulanguse nirvaana: rasv kaob kõigist vajalikest kohtadest ilma väsimust või nälga tundmata.

Naisi nagu Brown, kes maksavad rohkem kui 1000 dollarit kuus konsultatsiooni, vajamineva hormoonpreparaadi ja süstalde eest, lausa voolab Ameerika arsti- ja kaalulangetuskabinettidesse. Rohkem kui 50 aastat pärast seda, kui ühe Rooma kliiniku arst hakkas hCG-d kaalulangetamise abivahendina propageerima, on see praegu populaarsem kui kunagi varem, kuigi on vähe tõendeid, et sellest tõepoolest ka tulu tõuseb.

Režiim näeb ette päevaseid süstimisi koos peaaegu näljutamisdieediga, ning patsiente, kes on peamiselt naised, ahvatletakse sageli lubadustega, et nad võivad nälga tundmata kaotada umbes pool kilo päevas. Võib-olla veelgi köitvamalt kõlab sagedane lubadus, et hCG ergutab nende kehasid väljutama ja kiirendama nende rasvade ainevahetust, mis on ladestunud keha soovimatutesse kohtadesse — õlavartele, külgedele ja reitele.

Vastuseks dieedi populaarsusest kehutatud päringutele hoiatas USA toidu- ja ravimiamet FDA jaanuaris, et internetis ja mõnedes tervisepoodides müüdavate hCG „homöopaatiliste“ vormide, nagu tablettide ja pihustite näol on tegemist pettuse ja ebaseaduslikkusega, kui väidetakse, et need aitavad kaasa kaalulangetamisele.

Retsepti alusel väljastatav hCG (i.k. human chorionic gonadotropin) süstitav vorm on heakskiidetud viljatusravim, mida võib arsti ettekirjutusel kasutada muul, sealhulgas ravimi märgistuse väliselt ka kaalulangetamise eesmärgil.

Kuid FDA on korranud ka algselt 1970-ndate keskpaigas välja antud hoiatust, mis peab olema trükitud hCG pakendile: ei ole tõendatud, et ravim suurendaks kaalukaotust, põhjustaks rasva „atraktiivsemat“ jaotumist kehal või „vähendaks“ madala kalorisisaldusega dieediga kaasnevat „nälja- või ebamugavustunnet“.

FDA-sse jõudis hiljuti raport hCG-dieedil olnud kopsuembooliaga patsiendist. hCG hormooni raviga kaasneb vere hüübimise, depressiooni, peavalude ning rindade helluse ja suurenemise oht.
USA Harvardi meditsiinikooli dotsent dr Pieter Cohen, kelle uurimisobjektiks on kaalulangetusega seotud toidulisandid, ütles, et lisaks kõrvaltoimete temaatikale võib hCG kasutamist dieedivahendina pidada „inimestega manipuleerimiseks — inimestele tekitatakse tunne, et nad saavad midagi, mis on võimas ja tugev ja tõhus, kuid tegelikkuses saavad nad midagi, mis põhineb ainult platseebol“ (teisisõnu usul, et asjast on abi).

Kuid erinevalt teistest populaarsetest dieedi-toidulisanditest on rasedate naiste uriinist saadud hCG omandanud teatava usaldusväärsuse aura, kuna süste väljastatakse ainult retsepti alusel.
Aastal 1995 püüdis ajakirjas The British Journal of Clinical Pharmacology avaldatud Hollandis läbi viidud uurimus, mille käigus analüüsiti 14 juhuslikult valitud dieedipidaja kliiniliste uuringute tulemusi, leida vastust küsimusele, kas hCG-dieet tõepoolest „töötab“. Ainult kaks osalenut, nende seas üks dieeti propageerinud uurimuse kaasautor, leidsid, et võrreldes teiste uurimuses osalenud ja platseebot (nt soolalahust) süstinud ning 500-kalorilist dieeti järginutega, võtsid nad hCG-dieediga kaalust rohkem alla, tundsid vähem näljatunnet ning nende keha sai parema väljanägemise.
Kuid mitmete uurimuste tulemustest lähtuvalt jõuti järeldusele, et inimesi motiveeris dieedilainel püsima igapäevane süstimisrituaal ja kiire kaalulanguse näol saadud kiire vaevatasu.

Kuigi tegemist on väheusutava teooriaga, väidavad mõned arstid, et teoreetiliselt on võimalik, et hCG tõstab keha toonust, kuna see võib esile kutsuda meessuguhormoonide tootmise suurenemise ja suurendada lihasmassi.

Allikas: www.nytimes.com