1. Liigu iga päev
Igapäevasel liikumisel on kehakaalule oluline roll. Saledad liiguvad sageli rohkem: jalutuskäigud, ühistranspordiga liikumine, trepi eelistamine lifti ees jne.

2. Kiudained menüüsse
Tarbi kiudaineterikast toitu, sest see hoiab kõhu kauem täis. Täisteratooted, kaunviljad ja juurviljad, täidavad kõhtu pikaks ajaks ning seepärast on näksimise ja maiustamise oht väiksem.

3. Maga korralikult
Maga end saledaks! Korralikult välja magamine mõjutab kehakaalu, samal ajal kui stress ja halb uni tekitavad näljatunde. Üks Ameerika uurimus on näidanud, et kui magad igal ööl vähemalt 7 tundi, säilitad oma kaalu või võtad kaalus alla.

4. Hoidu alkoholist
Alkohol on kaloririkas ning stimuleerib isu, seepärast võib alkoholi suures koguses tarbimine muuta sind paksuks. Klaas veini annab ca 100-150 kalorit, kuid ei täida kõhtu.

5. Tarbi köögivilju
Saledad söövad palju köögi- ja puuvilju. Kui soovid oma kehakaalu kontrolli all hoida, täida alati pool taldrikust köögiviljadega. Rohelised lehtköögiviljad, tomatid ja sibul on mõned toorained, mis mõjuvad oma kõrge vitamiinide, mineraalide ja antioksüdantide sisalduse poolest meie tervisele eriti hästi. Magustoiduks võta kookide asemel puuvili või jogurt pähklitega.

6. Ära stressa

Stress suurendab kehas kortisooli taset, mis omakorda paneb keha rasva talletama ning seda just vöökohta. Ehk stress tekitab just ümmarguse vöökoha. Stress võib põhjustada halba und ning ebaregulaarset toitumist. Seepärast jälgi, et leiaksid aega lõõgastumiseks ning igapäevaseks liikumiseks, sest see aitab hästi stressi vastu.

7. Söö hommikuti
Saledad söövad hommikusööki. Mitmed uuringud on näidanud, et hommikusöögi sööjad kaaluvad vähem kui need, kes päeva esimese söögi vahele jätavad. Söö kogu päeva jooksul regulaarselt ka lõunat, õhtusööki ning nende vahele vahepalasid. Väldi hilisõhtust söömist, sest siis on keha seadnud end juba taastumise ja magamise lainele.

8. Lõpeta dieeditamine!
Kiired dieedid ei aita! Sa võid korraks ju kaalust alla võtta, kuid kui alustad taas tavalist toitumist, võtad tagasi kõik kaotatu ning rohkemgi veel. Selle asemel tee nagu saledad suguõed ning järgi hoopis tervislikku ning kehakaalu säilitavat elustiili. Ära keskendu oma kaalule, vaid kõige olulisem on vältida ebatervislikku rasva vöökohal. Uuringud on näidanud, et tervislikum on olla veidi ümaram, kuid aktiivne kui sale, kuid mitte liikuv.

9. Unusta istuv eluviis
Saledad inimesed liiguvad palju tööl. Uuringud on näidanud, et istuva eluviisiga inimesed, kes teevad sagedamini väikeseid pause, tõustes kasvõi korraks püsti, on saledama pihaga kui teised. Ka seistes töötamine istumise asemel aitab kehakaalu langetamisele kaasa. Kui seisad päevas 2 tundi, võid aastaga kaotada 10 kilogrammi.

Allikas: expressen.se