Toitumisteadlased on ammu soovitanud veejoomist kaalu alandamiseks, kuid senini on vähe uuringuid, mis seda väidet tõestaksid. Nüüd on vee imelist mõju enne söögikordi näidanud viimased uurimused, mis avaldati ka ajakirjas Obesity.

Uuringus osales 48 ülekaalulist naist ja meest vanuses 55-57 eluaastat, kes järgisid madalakalorilist dieeti. Pooled neist jõid enne peamisi söögikordi pool liitrit vett, teised seda ei teinud. Pärast kolme kuud olid need, kes enne söögikordi vett tarbisid, vähendanud oma kehakaalu keskmiselt 7 kilo ning need, kes vett ei tarbinud, keskmiselt 5 kilo.

Lisaks näitas uuringus osalejate jälgimine, et veejoojate kaalulangus on püsiv. Paar aastat pärast uuringut olid veejoojad langetanud oma kehakaalu veel keskmiselt pool kilo, samal ajal kui teine grupp oli sama palju ja veidi rohkem juurde võtnud.

Senini ei ole leitud täpset põhjust, miks vee joomine soodustab kaalu alanemist, kuid peamiseks selgituseks peetakse seda, et vesi aitab kõhtu täita, vähendab näljatunnet ning ülesöömise riski. Uuringus osalejad tarbisid tavalist kraanivett.

Allikas: www.aftonbladet.se