1. Püüa valgust

See, et päevad on palju lühemad kui suvel, jätab inimesed ilma vajalikust energiast, sellepärast me olemegi talvel vähem aktiivsed kui suvel. Hommikupäike on kõige võimsam energiaallikas, nii et kui vähegi võimalik, maga toas, kuhu hommikupäike sisse paistab ja ära tõmba kardinaid ööseks ette või siis muretse õhukesed kardinad. Päikesevalgus tõstab ka serotoniini taset, mis hoiab isusid kontrolli all.

2. Lisa oma rutiini talisport

Leia omale mingi talispordiala, mida sa naudid, olgu see siis suusatamine, uisutamine, lumelauasõit või mis iganes. Palju õues veedetud aktiivset aega teeb tuju heaks, hoiab tervise korras ja ka kilod eemal.

3. Tee endale motivatsiooniplaan

Sea endale sihiks kevadel näiteks mägimatkale minna, maratoni joosta või mõni muu head vormi nõudev eesmärk. Siis sa lihtsalt ei saa ennast lõdvaks lasta.

4. Ära lase toitumist käest ära

Muidugi on talvel palju väiksem valik värskeid puu- ja aedvilju, aga see ei tähenda, et sa peaksid nende asemel küpsiseid sööma. Leia värsketele viljadele alternatiive nagu värsked mahlad, pudrud ja lahjad supid.

5. Ära stressa

Pühad toovad tihti kaasa stressi — kõikidele tuleb kingitused osta, raha on vähe, tihti tuleb külalisi võõrustada ja ise külas käia… Stress toob tihti kaasa stressisöömise. Võta stress kontrolli alla ehk õpi seda ennetama — sa ju tead, mis on stressifaktorid sinu elus, nii et kirjuta need üles ja otsi teadlikult neile lahendused. Ühesõnaga — ründa stressi enne, kui stress ründab sind!

6. Hoia ennast tegevuses

Diivanil lesides teleka vaatamine ei ole tegevus. Mine sõpradega keeglit mängima, käi loomaaias, loe raamatuid, käi kinos ja teatris — võimalusi on lõputult.

7. Anna oma kehale tsinki

Tsingi madal tase organismis aeglustab seedimist ja aeglustab ka kalorite põlemist. Söö toitu, milles on palju tsinki — su toidulauale võiksid alati kuuluda pähklid, seemned, täisteratooted, oad, herned, läätsed, petersell, spinat, seened.

Allikas: Prevention