1. Lõpeta ebavajalik söömine

Harjutus: Jälgi mediatsiooni abil oma toidusoovi, ilma sellele reageerimata. Käi läbi need hetked, kus soovid süüa isegi siis kui ei ole tegelikult näljane.

Tee nii: Korda sõna „toidusoov“ endamisi, seades oookuse just soovile süüa, ilma, et kõht oleks tühi. Pane tähele, kus ja kuidas sa tunned kehas soovi süüa. Aksepteeri, et see soov seal on, ilma sellele hinnangut andmata. Sõltumata sellest, mida teed, ei saa sa jätta seda tähelepanemata ning iga käitumine selle järgi on teadlik valik.

Võit: Mida rohkem sa seda teadvustad, seda paremini suudad sa oma toidusoovi kontrollida..

2. Söö siis, kui sa sööd

Harjutus: Muuda harjumuseks, et söögi ajal ka sööd. Paljud räägivad söömise ajal teistega, teised söövad televiisori ees, arvuti taga jne. Kui ei keskendu tegevusele, mida teed, on selle tulemus see, et sööme rohkem kui me vajame.

Tee nii: Pane oma telefon, televiisor ja arvuti kinni. Keskendu sellele, et oleksid ka mõtetega söömise juures.

Võit: Saad toidust suurema naudingu ning tunned kiiremini kui kõht saab täis.

3. Ära söö kohustusest või harjumusest

Harjutus: Tee nagu lapsed — lõpeta söömine, kui sa ei ole enam näljane.

Tee nii: Lõpeta söömine kui märkad, et ei ole enam näljane, sõltumata sellest, kui palju toitu on taldrikul alles. Vii taldrik laualt ära, et vanast harjumusest lihtsalt edasi ei sööks.

Võit: Saad vanast halvast harjumusest lahti ning õpid oma keha kuulama.

4. Söö aeglasemalt

Harjutus: Söö aeglasemalt ning keskendu igale meelele ning neilt saadavale tagasisidele.

Tee nii: Naudi seda, mida näed, tunned lõhna, toidu koostist ning heli, mida toit suus tekitab. Naudi igat maitsenüansi. Kulub ca 20 minutit enne kui aju on registreerinud, et oled söönud suutäie toitu.

Võit: Sa naudid rohkem söödavat toitu, kuidas sinu näljatunne väheneb ning keskendud rohkem söömisele.

5. Söö vastavalt näljatundele

Harjutus: Proovi saada kontakti oma loomuliku näljatundega.

Tee nii: Proovi eristada loomulikke, füüsilist näljatunnet stressist, mis tekitab kehas pinget ning paneb sööma rohkem kui vajaksid. Lase tekkida keha loomulikul näljatundel ning õppi oma nälga ära tundma. Kasuta seda näljatunnet kui indikaatorit, mil on aeg söömine lõpetada.

Võit: Toit maitseb paremini kui oled tõesti näljane ning siis naudid ka söömist rohkem. Nautimise abil saab kõht ka tervislikult täis. Vabane halvast enesetundest, et sööd liiga palju. Kui oled õppinud tundma tõelist, füüsilist näljatunnet, suudad eristada ka liigsöömist.

6. Söö ja naudi šokolaadi

Harjutus: Nautida ebatervislikku, ilma seda liigselt söömata. Harjuta seda toiduga, mida armastad eriti palju.

Tee nii: Magusaisu tekkides vali näiteks oma lemmikshokolaad. Söö seda teadlikult, aeglaselt ning üks suutäis korraga. Lase igal tükil keelel korralikult sulada enne kui selle alla neelad.

Võit: Kui avame end, et seda hetke nautida, vajame vähem seda, mida naudime.

7. Söö meditatiivselt

Harjutus: Osale meditatiivselt oma söömises.

Tee nii: Pane tähele kõiki oma meeli söömise ajal. Lase teistel mõtetel, mis võivad tekkida, mööda minna ning keskendu taas söömisele.

Võit: Aeglasemalt süües saad paremini aru oma näljatundest.

Allikas: Iform.se