Suvel pole üldsegi vaja karme dieete ega väsitavaid hommikujookse. Kerge, vähese kalorsusega toit aitab väga lihtsalt, ilma eriliste pingutusteta, saledamaks saada. Suurel hulgal maitserohelist, värsked puu- ja köögiviljad, marjad — see kõik peaks olema suvine põhimenüü.

Igaks juhuks on olemas ka suvine ekspress-dieet. Sellega võib kahe nädalaga lausa seitse kilo maha võtta.

Köögiviljad, köögiviljad ja veel kord köögiviljad

Köögiviljadieedi põhimõte on väga lihtne — köögiviljad hommikul, lõunal ja õhtul. Need võivad olla salatid, püreed, supid, raguu, vormitoidud — terve köögiviljadest valmistatud toitude spekter. Maitsestamiseks võib kasutada sidrunit, äädikat, oliiviõli ja isegi rasvavaest majoneesi. Peamine on see, et valik oleks päeva jooksul võimalikult mitmekesine. Igapäevase menüü koostises olgu maitseroheline, kapsas, suvikõrvits, kurgid, tomatid, rohelised oad, porgandid, salat jms.

Väikesed portsjonid on saleduse tagatiseks

Mõtle juba eelmisel õhtul välja, mida sa järgmisel päeval süüa tahaksid. Hommikul vali poolteist kilo erinevaid tooreid köögivilju (välja avatud kartul) ning valmista nendest oma päevane toit. Niipea, kui tunned nälga, söö ära väike portsjon.

Ära unusta reeglit, mis ütleb, et parem on süüa sageli ja vähem. Järelikult ei tasu nahka pista kogu poolteist kilo korraga, vaid jaga see 5-6 toidukorraks.

Kuidas siis ilma magustoiduta saab?

Jah, ilma magustoiduta on tõesti raske hakkama saada. Suviseks magustoiduks on kõige sobivamad mahlased puuviljad või marjad. Nendest võib teha mitmesuguseid salateid. Iga kord saab puuviljadest erinevat magustoitu valmistada. Maitsestamiseks saab kasutada apelsini- või sidrunimahla.

Pealegi võib sellist dieeti täiendada rasvavabade piimasaadustega. Näiteks puuviljasalat rasvavaba jogurtiga.

Liikumine on elu!

Isegi kõige suurem laiskvorst maamunal hakkab suvel rohkem liikuma, kui ta seda talvel ja kevadel tegi. Kui aga liikumisaktiivsus tõuseb, siis on ka liigset kaalu kergem kaotada. Veidi rohkem füüsilist koormust ja efekt saabub hulga kiiremini. Vali ise endale sobiv tegevus. Igal juhul peaksid õhtused jalutuskäigud, sportlikud mängud vabas õhus, suplemine jões või meres saama kõikidele kaalulangetajatele igapäevaseks tegevuseks.

Ennast tuleb ka hellitada

Mis suvi see on, kui pole piknikke šašlõki ja võileibadega looduses? Dieedi pärast ei tasu nüüd küll nendest seltskondlikest koosviibimistest loobuda. Palava ilmaga ei taha ju niikuinii palju rasvast ja raskesti seeditavat süüa. Seega ei tasu karta ülesöömist ja kilode lisandumist. Võtke kaasa pall ning püüdke puhkus veeta mitte ainult maitsvalt, vaid ka liikudes.

On olemas terve hulk köögiviljadieete. Sellise toitumise põhiprintsiibiks on nõue, et köögiviljad peavad olema värsked. Seetõttu ongi just suvi suurepärane aeg ülaltoodud dieedi pidamiseks.
Vaatamata sellele, et köögiviljad, eriti toored, varustavad organismi vajalike vitamiinide ja mineraalidega, ei soovitata sellist dieeti pidada kauem kui kuu aega.

Allikas: Darja