Tema soovitusel hakkasin pidama toidupäevikut, kuhu panen kirja igapäevased toidud väga täpselt kaalutuna ning ka emotsioonid, mida ma tunnen neid toite süües. Toidupäeviku pidamine oligi minu kõige suurem esimene muudatus.

Suureks üllatuseks oli teada saada kohvile lisatava piima kogus. Igapäevaselt jõin kaks tassi latte’t topeltpiimaga, aga kui palju oli piima? 400 ml! Pool liitrit piima ühe tassi kohvi peale! See oli üllatus. Täna olen kaks tassi viinud ühele ning edaspidi kavatsen topeltpiimaga kohvi asendada tavalise lattega.

Suures plaanis on muutuseks veel toidukordade planeerimine. Kui nädala sees on seda lihtne teha, sest on kujunenud kindel rutiin, siis nädalavahetused maal on esialgu minule väga suureks komistuskiviks. Vanaema tehtud pannkoogid moosiga ja kandikutäis komme, lisaks õhtul krõbedad ahjukartulid rasvase lihaga. Otsustasin, et seni kui minu aju ei ole harjunud uue eluviisiga, siis selliste pattude ennetamiseks teen endale toidukorrad kaasa. Sel nädalavahetusel toimis see suurepäraselt. Alguses olid inimesed kahtlustavad, et mis ikka sellest kapsast närid, aga kui nähti, et mul on kapsa asemel hoopis päris söök, siis arvati küll, et sa saad sellest kõhu ju päris täis.

Olen proovinud mitmeid toitumiskavasid ja eeldasin, et ka Merike annab mulle täpsed juhtnöörid retseptide ja kaalude osas ning mida kindlasti süüa ei tohi jne. Minu üllatuseks ei saanud ma täpset programmi. Vaid pidin hakkama peale A-st ja O-st ehk taldrikureegel, juur-ja puuviljade söömine, süsivesikute, rasvade, valkude osakaal menüüs jne. Sellise süsteemi puhul on küll kergem libastuda, aga samas pidin ma hakkama oma peaga mõtlema, mis on minu kehale kasulik toit ja mida võiks pigem vältida ning samuti kujuneb nii programmist elustiil, mitte dieet.

Minu eesmärgiks on eelkõige harjuda mõttega, et see on elustiil, mitte dieet. Dieedid lõppevad varem või hiljem, antud eluviis peab jääma. See on minu jaoks väga oluline just seetõttu, et oskaksin tervislikule toidule tähelepanu pöörata ja seda pakkuda ka oma 3,5aastastele kaksikutele. Harjutades neid täna tervislikult toituma jääb see harjumus neile külge terveks eluks.

Eesmärgiks on ka kaalu langetamine. Esialgu oli minu sooviks 4 kuu pärast kaaluda 20 kg vähem. Rääkides Merikesega sai selgeks, et nii kiire kaalulangus ei ole mu kehale hea ja koormab seda liigselt. Uueks eesmärgiks saab kuni 4 kg kuus ehk nelja kuuga kuni 16 kg kergemaks. Seega võiksin projekti lõppedes oma kaalul näha numbrit 75 kg. Tänane kaal on 91,5 kg.

Toiduga Sõbraks Toitumisnõustaja Merike: Siljal läheb praegu väga hästi

Minu kliendi Silja eesmärgid on:

Pikaajaline — kaalulangetus 4 kuuga 20 kg
Lühiajaline — et jõulud ei tooks lisakilosid.

Kaalulangetamise juures on oluline, et inimene õpiks muutma oma mõttelaadi ja elustiili. Selleks õpib Silja valmistama erinevatest toiduainetest erinevaid toite ning saama selleläbi mitmekesiseid maitseelamusi. Näitan talle, et toiduvalmistamine ei pea olema keerukas ja aeganõudev protsess, vaid seda saab teha lihtsalt, kuid maitsvalt. Silja on motiveeritud, avatud kõigele uuele, on valmis katsetama, proovima ja kogema uusi maitseid ja see valmistab ainult rõõmu.

Silja ootuseks oli kiire kaalulangus, kuid ta ei osanud ettenäha ohtusid, mida võib endaga kaasa tuua kiire kaalulangus. Nimelt, tervislikuks kaalulangetuseks saab pidada kuni 3 kg kuus. Kiire kaalulangus toob kaasa sapikivide tekkimise kui sapi komponentide vahel puudub tasakaal (sapis tõuseb kolesteroolisisaldus, sest sapipigmentide ja sapphapete sekretsioon väheneb). Seetõttu tegin ettepaneku talle langetada kaalu pikemaajaliselt ja tervislikult.

Keskendume praegu tasakaalustatud toitumisele, toitainetele, valikute tegemisele nii kodus, tööl kui peale tööaega nt poes. Silja oskab oma aega planeerida, mõelda ette, mida siis teha, kui nt sõidab ära maale ja kõik ei ole käepärast võtta.

Liikumise osas lähtume Eesti Liikumissoovitustest, liikuda regulaarselt keskmise intensiivsusega vähemalt 150 minutit nädalas.

Alustasime alles eelmisel nädalal ja minu meelest läheb tal praegu väga hästi.