See, kas kehakaalu langetamine õnnestub, ei ole kinni mitte soovis, vaid ajus, kirjutab svd.se. Ameerika teadlased on jõudnud järelduseni, et kaalulangetusviis peab sobima isiksuseomadustega. Aju-uurija Daniel Amen avastas 66000 inimest uurides, kes kõik kehakaalu langetada proovisid, neli erinevat isiksusetüüpi: kompulsiivne, impulsiivne, emotsionaalne ja rahutu. Uurimistulemused näitavad, milline kaalulangetusviisi millisele isiksusetüübile sobib.

Ameni arvates näitab ajutüüpide vahe, miks näiteks Atkinsi-dieet mõnele sobib, kuid teiste puhul ei tööta see üldse. Avastatud neli isiksusemudelit mõjutavad seda, kui palju inimene sööb, olles seega seotud ka söömisharjumustega. Daniel Amen väidab, et ainevahetusel on ülekaaluga vähem seost kui varem arvati. Teadlase arvates on aju see, mis sunnib inimest laua tagant lahkuma, leides, et söödud on piisavalt, või paneb hoopis täiendava jäätiseportsjoni järele haarama.

Uurimistulemuste järgi mõjub inimeste kaalunumbrile hästi, kui nad teavad oma isiksusetüüpi, et selle järgi valida sobivaim dieet, toidulisand ning treeningplaan.

Kompulsiivne — oht ülesöömisele

Mõtted on seotud toiduga ning tunned sageli sundi süüa. Sul on magamisega raskusi ning võimalik, et sööd ka öösiti. Kompulsiivsed isiksusetüübid võivad võtta õhtul ka klaasi veini, et end rahustada.

Dieedid, mis ei sobi:

Valgurikas toit, näiteks Atkinsi- ehk “kontsentratsiooni-dieedid”, mis aitavad inimesel keskenduda, kuid kompulsiivsed sööjaid võib ärritada, muuta vihaseks ja agressiivseks.

Dieedid, mis sobivad:

Dieedid, mis sisaldavad vähe süsivesikuid nagu näiteks madala glükeemilise indeksiga dieedid, sest süsivesikud tõstavad serotoniini taset.

Soovitus:
Tarbi toitu, mis suurendab serotoniini taset, et aju vaigistada, näiteks banaanid, punapeedid, pruun riis, kodujuust, taimetee, makrell, päevalilleseemned, kalkun.
Väldi õhtust söömist, see ajab biloogilise kella segadusse ning paneb organismi rasvu koguma.

Impulsiivne — raske öelda ei

Võid alustada igat päeva heas usus, kuid arvatavasti on sul raske oma käitumist kontrollida. Seetõttu on sul raske loobuda veel ühest tükist koogist, isegi kui sa muidu kogu aeg toidu peale ei mõtle.

Dieedid, mis ei sobi:

Süsivesikurikas dieet. Kõik, mis tõstab serotoniinitaset, nagu süsivesikud seda teevad, rahustavad aju ning muudavad impulsiivse isiksusetüübi olukorra halvemaks, vähendades enesekontrolli veelgi.

Dieedid, mis sobivad:

Valgurikas toit, kus süsivesikute tase on madal (porgandite söömine on sobiv, kuid mitte porgandikoogi).

Soovitus:
Söö palju kana, kalkunit, kodujuustu, muna, kaerahelbeid ja jogurtit — need kõik annavad ajule toitu.
Väldi või vähenda alkoholi, kofeiini ja suhkru tarbimist ning stressi, sest need langetavad dopamiini taset.
Joo rohelist teed, mis suurendab aju aktiivsust ning aitab keskenduda.

Emotsionaalne — lohutab end toiduga

Naised, kes, tundes end kurva või masendununa enesetunde parandamiseks sööma kukuvad, kuuluvad selle isiksusetüübi alla. Kui kuulud emotsionaalse isiksusetüübi alla, võitled arvatavasti üksinduse, depressiooni ning madala enesehinnanguga. Lisaks kalduvus süütundele, abitusele ning väärtusetuse tundele.

Dieedid, mis ei sobi:

Kõrge valgusisalduse ja süsivesikuterikas dieet.

Dieedid, mis sobivad:

Vahemere dieet (rasvane kala, värske puuvili ja juurviljad), Zone (segu kasulikkest rasvadest, valkudest ja süsivesikutest).

Soovitus:
Kontrolli oma D-vitamiini taset. D-vitamiini puudus on seotud depressiooni ja ülekaaluga.
Suurenda omega-3 rasvhapete osakaalu.
Maga korralikult.
Ära isoleeri end perekonnast ja sõpradest
Leia motivatsiooni treeninguks, eriti talvel, sest treening on efektiivsem kui antidepressandid.

Rahutu — kipub tundeid “ravima“

Kipud hirmu ja muret „ravima“ toiduga. Oled pigem „klaas on pooltühi“-tüüp, kes eeldab alati kõige halvemat. Võid tunda end oma kehas halvasti, tunned paanikat, hirmu ning kahtled endas.

Dieedid, mis ei sobi:

Madala süsivesikusisaldusega dieedid, sest need üksnes suurendavad rahutust.

Dieedid, mis sobivad:

Makrobiootilised dieedid, milles on kombineeritud täistera ja köögiviljad.

Soovitus:
Vähenda kofeiini ja alkoholi tarbimist, mis suurendavad iseenesest stressi.
Proovi joogat või tai chi’d.
Palderjani tarbimine võib aidata rahulikult magada.
Vitamiin B6, magneesium ja sidrunimeliss vähendavad muretsemist.

Allikas: svd.se