Hiljutine ameeriklaste läbi viidud uuring teismeliste peal näitas seda, mida toitumisnõustajad on juba ammu väitnud. Kui soovid kaalust alla võtta, pead korralikult sööma, kuid oluline on just õige toitumine.


Piirates oma toitumist ning jättes söögikordi vahele, tekib vaid suurem isu kaloririkaste toiduainete järele. See tähendab, et kaal näitab peagi sama ja suuremat numbrit kui dieedi alguses.


Oregon Research Institute teadlased avaldasid artikli teaduslikus ajakirjas Neuro Image, mis näitab, miks dieedid alati ebaõnnestuvad. Uuringu käigus proovisid katseisikud süüa vähem ning jätta toidukordi vahele. Selle mõjul suurenes aga toidu kui ahvatluse ning premeerimivahendi väärtus. Ajusignaalid näitasid, et mida tahtejõulisemad noored olid ning mida rohkem end piirasid, seda suuremaks muutus isu kaloripommide järele.


Jättes söögikorra vahele, suureneb risk süüa ebatervislikku toitu ning kaotatud grammid süüakse peagi tagasi. See, kes soovib kaalu langetada, ei tohi toitumist piirata, vaid peaks istuma rahuliku südamega söögilauda ning sööma tervislikult, suures koguses, kuid jälgides kalorihulka.


Uuringus osalenud noored eelistasid vabatahtlikutl vähendada oma kalorikogust nagu tavalised kaalulangetajad. Ajuröntgeni abiga uurisid teadlased noorte reaktsiooni kui neile näidati pilti lemmiktoiduga ning pilti toidust, mis neile ei meeldinud.

Tulemused näitavad selgelt, et üleliigsetest kilodest vabanemiseks aitab kõige paremini tervisliku, vähese suhkrusisaldusega toidu söömine ning regulaarsed toitumiskorrad. Pikad perioodid toiduta tekitavad vaid vastupidise efekti.


ÜLEKAAL JA RASVUMINE

  • Maailmas on ca 1,6 miljardit ülekaalulist ja rasvunud inimest. USAs ning enamikes Euroopa maades on nende protsent peaaegu 50 protsenti elanikkonnast.

  • Ülekaalu ja rasvumist mõõdetakse KMI ehk kehamassiindeksiga, mis on pikkuse ja kehakaalu suhe.

  • Ülekaalu korral on BMI 25 ja 30 vahel, rasvumise korral on KMI üle 30.


Allikas: dn.se