1. Hindad valesti oma võimalusi

Otsustad asuda treenima ning alustad otsekohe maksimaalse koormusega. Sa ei mõtle seejuures sellele, milleks on sinu keha võimeline. Taolise lähenemise juures tekivad sageli traumad, ülekoormus ning üleväsimus. Nii ei tunne sa rõõmu, treening tekitab vaid piina ning sa loobud sellest kiiresti.

Mõistlik lähenemine on hoopis teistsugune: liigu lihtsalt keerulisema suunas ning suurenda koormust järkjärgult. Alustuseks konsulteeri spetsialistiga, et hinnata oma tervist ja võimalusi. Ainult nii on treenimisest kasu.

2. Kardad, et paistad inetu

Vahel tulevad saali ülihoolitsetud naised — soengus, meigitud ja ilusate riietega. Nad liiguvad kiirustamata jooksurajal või sõtkuvad aeglaselt velotrenažööri pedaale. Treenerile aga ütlevad: „Tahan kergemini teha, pärast lähen kohtumisele ja ma ei tohi end higiseks ajada“. Peab aru saama, et kui juba on spordisaali tuldud, siis on normaalne higistada ja ka kole välja näha.

3. Oled veendunud, et kui sa pole higistanud, siis on treening täiesti kasutu olnud

Jah, tuleb ette ka teine äärmus. Mõned naised on veendunud, et intensiivne higistamine ongi märk sellest, et rasv kaob. Tegelikult pole see sugugi nii. Treenides tõuseb kehatemperatuur ning higistamise abil alandab organism seda loomulikul moel. Kui oled enne treeningut palju joonud, higistad rohkem. Peamine kriteerium hea treeningu puhul on enesetunne ja hingamine. Kui sa hingeldad harjutusi tehes, on treening intensiivne. Kui hingad, nagu poleks midagi juhtunud, on koormus liiga vähene.

4. Sa ei joo treeningu ajal

Kui sa liigud aktiivselt, tõuseb sinu kehatemperatuur, veri aga pakseneb ning südamel on raskem seda edasi toimetada. Et südant aidata, peab kindlasti jooma. Loomulikult mitte klaasitäite kaupa, vaid mõned lonksud enne treeningut, treeningu ajal ja pärast seda. Seda selleks, et taastuda.

5. Ignoreerid jõutreeninguid

Naised loobuvad sageli jõutreeningutest, sest kardavad liialt lihaseid kasvatada. Kui aga tegutseda väikese kaaluga, on kulturistiks muutumine füüsiliselt võimatu. Kasu sellest on aga suur.

6. Sa töötad üksnes ühe lihasgrupiga

„Pean vaid kõhust lahti saama, kõik muu on korras“. Seda lauset võib spordisaalis sageli kuulda. Juhtub, et naisele on soovitatud mingit harjutust ning ta teeb seda lakkamatult iga päev. Ning on siis väga üllatunud, et tulemust ei ole näha. Miks see nii on? Sellepärast, et pühendumine vaid ühele lihasgrupile ei ole efektiivne. Tuleb treenida kogu keha: täna — käsi, homme — jalgu, ülehomme kõhulihaseid … Ei ole võimalik pingutada vaid tuharaid või vähendada oma talje ümbermõõtu. Põhiliseks trendiks on funktsionaalsed treeningud, mis kaasavad praktiliselt kogu keha. Jah, aktsent võib olla jalgadel või kõhul, kuid tööle lülitatakse ka teised lihased. Kui aga töötab kogu keha, on energiakulud suuremad, see tähendab, et tunniajase treeninguga võib kulutada kaks korda rohkem kaloreid. Kõik naised tahavad endale lamedat kõhtu. Ent üksnes jõuharjutustega ei ole see võimalik. Lihased muutuvad küll tugevamaks, ent rasvaladestuste tagant pole seda näha. Mida siis teha? Tee kardiotreeninguid — käi, jookse, sõida jalgrattaga, tantsi …

7. Sa arvad, et võtad treeningu ajal kaalust alla

Tegelikult kaotad kaalu pärast treeningut. Treeningu ajal kasutab sinu organism glükogeeni varusid, mis juba on sinu lihastes ning mida oled saanud toidust. Kaalu hakkad kaotama pärast treeningut, kui lihastel on tarvis taastuda. Ning kui sa 2 tundi peale treeningut ei söö, asub organism kasutama oma varusid. Kui aga istud kohe laua äärde, siis taastumiseks kulub energia, mida saad toidust, mida oled just söönud.

8. Nälgid, et alla võtta

Naised ei tohi nälgida, kuna nende organism suhtub sellesse kui aatomisõjasse. Naise organism on loodud laste ilmale toomiseks. Ning nälg on ilmne signaal, et tuleb asuda toitu varuma. Kui naine nälgib, hakkab tema keha iseennast sööma. See tähendab, et energiat võetakse lihastest, tagavarana aga ladustatakse rasva. Näiteks, kui peale kella 6 õhtul enam ei sööda, magama aga heidetakse 12 paiku või hiljemgi, siis paneb organism tagavaraks hommikul söödu, sest teab, et õhtul on jälle nälg käes. Nii aga saab häiritud ainevahetus.

9. Tahad kuu ajaga 10 kg alla võtta

Eks kõik tahavad kiiresti alla võtta. Ent 10 kg ühe kuuga on juba liig mis liig. Organism võib normaalselt suhtuda 3-4 kg kaotusesse kuu aja jooksul. Kui hakkad liiga kiiresti alla võtma, siis aeglustuvad füsioloogilised protsessid. Esimesena annab organism ära vistseraalse rasva, mis kaitseb siseorganeid. Seega need, kes kiiresti kõhnuvad jäävad ilma loomulikust kaitsest.

10. Hakkad oma kõhulihaseid juba mõni päev pärast sünnitust treenima

Muidugi tahad kiiresti oma vormi tagasi saada. Ent organism vajab taastumiseks aega. 9 raseduskuu jooksul suurendab naise organism toitainete varusid, mis on lapsele hädavajalikud. Pärast loobub ta neist aegamööda. Intensiivsed treeningud varem kui kuu-poolteist pärast sünnitust võivad tekitada väga tõsiseid terviseprobleeme.