Millised on ebatervisliku toitumise tunnused? Tavaliselt on selliste inimeste jaoks toit muutunud kinnisideeks. Sööki kasutatakse stressi, viha, valu või süütunde leevendamiseks. Reageeritakse välistele stiimulitele nagu kontorisse toodud küpsised või toidu lõhn isegi juhul, kui tegelik näljatunne puudub.

Harvad pole kontrollimatu söömise juhud, millele järgneb tavaliselt häbi- ja süütunne. Seejuures ei hoita ennast tagasi, kui tegu on toidujääkidega, olgu need siis kõrbenud või ülirasvased. Sellel inimesel võivad olla ranged reeglid mida, millal ja kui palju ta võib süüa. Ta võib olla pedantne kalorite lugemises.

Tihtilugu ei oska see inimene teha vahet näljal, janul ja küllastumistundel — keha saadetavad signaalid ei jõua enam kohale. Ta võib obsessiivselt vihata oma figuuri ja kaalunumbrit. Ta võib tarbida kõhulahtisteid, diureetikume, tablette, proovida äärmuslikke dieete, kutsuda iseseisvalt esile iiveldust. Kiire kaalulanguse saavutamiseks on ta nõus ka meeletult treenima. Ta kulutab ebaproportsionaalselt palju aega toidu peale mõtlemiseks.

Mida muuta?

Esimene samm muutuste teel võiks olla päeviku pidamine. Tuleb olla teadlik probleemi ulatusest ja põhjustest. Pane ühe nädala jooksul kirja mida, kui palju ja millistes kogustes sa sööd.

Õpi oma keha kuulama — näljatundest annavad märku kõhust kostuvad korinad. Sellisel juhul ümbritse end aegsasti tervislike toodetega. Tutvu õpikute kaudu toitainetega, mida sinu keha igapäevaselt vajab. Ära näksi, kui sa toitu valmistad.

Eristamaks, kas oled näljane või janune, joo ära klaasitäis vett. Sügavad hingetõmbed võivad aga lühiajaliselt aidata pingeid maandada. Ka stressi aetakse mõnikord näljaga segi.

Kui sa tead kindlalt, et sinu näljasööstud on seotud emotsioonidega, tee nii, et sul oleks alternatiivne tegevus varnast võtta. Väike jalutuskäik, sõbrale helistamine või mediteerimine aitavad kõik mõtteid toidust eemale juhtida.

Kui sa oled otsustanud maha istuda, et süüa, siis keskendugi ainuüksi sellele. Ära vaata paralleelselt televiisorit, ära surfa netis, ära loe ega tee midagi, mis võiks toidult tähelepanu kõrvale juhtida. Muuda söögikord enda jaoks meeldivaks, kasutades selleks serviise vms.

Naudi iga suutäit: söö aeglaselt, näri iga suutäis korralikult läbi ja joo iga suutäie vahel vett. Sinu aju teadvustab toidule keskendudes kiiremini, et isu on rahuldatud. Õpi ära viskama kõrbema läinud või ebameeldivaid jääke.

Kuula signaale, mida organism sulle saadab. 20 minutit pärast söögikorda peaks sinu veresuhkru tase tõusma nii kõrgele, et ajju jõuab täiskõhutunde märguanne. Seetõttu tuleb aeglasemalt süüa ja iga suutäie vahel rahulikult hingata. Keha vajab hapnikku toidu seedimiseks, aga ka selleks, et energiatase taastuks.

Vabanedes toidusõltuvusest, kontrollid oma elu tunduvalt paremini: sul on rohkem energiat ja sinu kaal võib selle otsuse tõttu langeda.